význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mne vznik a význam příjmení "Kalousek".
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
původ jména Kalousek jsme nalezli popsaný v několika publikacích. Jedná se o příjmení vzniklé od původu věci, konkrétně zde druhu ptactva – sovy – kalouse.
„Ptactvo : Pták, Ptáček, Ptura, Petvička; Orel, Vorel, Horel, Orlík, Odlík, Vorlík, Vorlíček, Orlich;. Sokol; Sup; Kryf; Káňa, Káně, Káník; Luňák, Luňáček; Krahulec, Krahulík; Jestřábek; Poštolka, Postůlka, Poštůlka; Sova, Sůva, Sovič, Sovák, Sovoušek, Sovina, Sovadina; Vejr. Vejrík, Výrava; Kalous, Kalus, Kaluš, Kalouš, Kalousek, Kaloušek…“
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. s. 158. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:32cb8586-5724-4dea-9eb7-659a3f03c1b3
nebo
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897. s. 158. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:53a20440-fddf-11e6-8830-005056827e51
Velmi pěkně a podrobně je jméno Kalousek pojednáno v publikaci Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
Z textu vybíráme:
„Myslím, že povědomí o obecném pojmu kalous, z nějž jsou obě příjmení odvozena, se víc a víc vytrácí. Kalousků u nás máme 1980, .. Tož si je osvěžme starou definicí: „Kalous ... ušatá sova u nás nejrozšířenější, za dne je přikrčen; spolčuje se zvláště v létě v hejnka, která za šera myši a rejsky honí, takže se stává hospodářům velmi užitečným.“ Kalousovy parametry: „Délka těla 35 cm, křídel 29 cm, ocasu 15 cm.“ U kalousků, protože jde evidentně o menší exemplář, budeme muset asi nějaké ty centimetry ubrat. ….. Kalouse, stejně jako sýčka, považovali předkové za posla smutných a tragických zpráv. …… Kalous ovšem své sloveso má. Hanácké „kalósovat“ znamená „potulovat se po nocích“ (jako ten noční pták). Někdejší „kalousovat“ (už je také jestli ne pohřbené, tak na cestě k jazykovému hrobu) mělo obsah: „být vzhůru dlouho do noci, ponocovat“. Předkové nadávali kalousem lidem mrzutým, nevrlým, zkrátka morousům.“
Zdroj: MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. s. 115, 116. ISBN 80-86328-58-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:abf01130-84a7-11e5-be6a-001018b5eb5c
Další zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 80. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ab6f3e10-4016-11e4-bc3a-005056827e51
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2022 11:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu