Význam příjmení
Text dotazu
prosím o vysvětlení původu příjmení vošický
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vošický patří do skupiny příjmení vzniklých z místních jmen, konkrétně z německých názvů českých osad (Woschitz - Vožice nebo Oschitz - Sušice u Dubé). Tato příjmení původně označovala, odkud kdo pochází. Podle statistiky Ministerstva vnitra ČR www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx  žije k 15.7.2009 v České republice 280 nositelů příjmení Vošický.
Použité zdroje:
Knappová, Miloslava
Příjmení v současné češtině / Miloslava Knappová. -- 1. vyd. -- Praha : AZ servis, 1992. -- 185 s., tb.
Moldanová, Dobrava
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá fronta, 1983. -- 289 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
07.10.2009 13:54
Robert píše:
Pátek 22.03.2019 21:05
Dobrý večer chtěl bych znát původ příjmení "Lipavský" (Liphavský) předem děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 26.03.2019 16:53
Dobrý den,
příjmení Lipavský je odvozeno z místního jména Lipka. Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (2. v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 978-80-86781-14-3.
V ČR má toto příjmení 188 lidí, v seznamu četnosti jednotlivých příjmení je na 9016. místě a věkový průměr mužů s příjmením Lipavský činí 37 let. Zdroj: https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=179782&typ=prijmeni
Kateřina Vojčová píše:
Sobota 17.09.2022 09:01
Dobrý den, chtěla bych se poptat na význam příjmení Vojč/ová, nikde na internetu jsem to nenalezla.
PSK - admin píše:
Pondělí 19.09.2022 12:46
Dobrý den,
příjmení Vojč se odvozuje od povolání vojenského stavu. V tomto případě od vojáka.
Dalšími variantami příjmení je Vojan Vojáček, Vojna, Vojnar, Vojec, Vojčík, Vojda atd.
Z literatury citujeme:
"Vojč povstalo zajisté z Vojič. Vojda jest od kmene voj tak utvořeno Jako Janda od Jan, Burda od bur (buřič), Carda odcár-ati, Vožda od voziti atd. ; odpadá tedy domnění Jos. Jirečka (v Osvětě 1886), že by vojda pošlo z vojevoda — Voj, Vojek, Vojen či Vojan, Vojeta byla již našim praotcům jmény osobními, jakož svědčí mimo jiné názvy osad Vojice, Vojkov, Vojanka, Vojenice, Vojnice, Vojetín."
Čerpáno z:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. Str. 127.
Nikol Batistová píše:
Středa 21.09.2022 09:58
Dobrý den, prosím o význam příjmení batystová a Batistová. Děkuji moc
PSK - admin píše:
Středa 21.09.2022 11:28
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Původ příjmení obvykle ověřujeme v příručkách věnujících se vzniku a výskytu příjmení, českých i cizích (většinou německých). Pracujeme zejména s následujícími zdroji:
-MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8.
-Německá příjmení u Čechů. Univerzita J.E. Purkyně. ISBN 80-7044-212-3.
-MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
-BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962.
U příjmení Batystová/Batistová jsme se ale bohužel nedopátrali k jeho původu a způsobu vzniku. Ani jedna z uvedených příruček neuvádí podobu tohoto příjmení (ani příbuzné podoby).
Zkusili jsme vyhledávání na volném internetu a různé zahraniční portály uvádějí, že jde o příjmení pocházející ze Španělska nebo Portugalska. (https://www.houseofnames.com/batista-family-crest)
Portál „Forebears“ uvádí, že příjmení je původně odvozeno z řeckého slova „baptizein“, což znamená křtít a příjmení vzniklo na počest Jana Křtitele (John the Baptist v angličtině). (https://forebears.io/surnames/batista)
Mnozí dnešní nositelé jména se nacházejí v zemích Jižní Ameriky, na jejichž kolonizaci se podíleli právě Španělé a Portugalci. (https://en.wikipedia.org/wiki/Batista)
Můžeme Vám ještě doporučit obrátit se na pořad Českého rozhlasu, který se ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR věnuje tématice původu příjmení a nabízí tuto možnost. Odkaz na kontakt naleznete zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Případně můžete zkusit kontaktovat Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, kontakty naleznete zde: https://ujc.avcr.cz/[…]/zakladni-kontakty.html.
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 36 výskytů příjmení Batystová a 54 výskytů příjmení Batistová v celé ČR. Odkazy na informace zde:
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Batystov%C3%A1/hustota/
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Batistov%C3%A1/hustota/
Petra Konfrštová píše:
Úterý 31.10.2023 22:18
Krásný den, moc by mě zajímal význam mého příjmení Konfrštová. Děkuji moc a hezký den
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu