význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den. Rád bych znal význam příjmení Knespl
Díky
Odpověď
Dobrý den,
slovo Knespl pochází ze středohornoněmeckého apelativu (slova obecného významu) knospe, což znamená suk. V němčině překlad Knospe je poupě. Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Příjmení Knespl má 216 lidí, je na 7808. místě a věkový průměr je 44 let. Zdroj: https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=146774&typ=prijmeni
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.10.2017 08:00
Markéta Nováková píše:
Pondělí 10.04.2023 20:23
Dobrý den, byli byjste tak hodní a napsali mi prosím význam příjmení Miffek? Moc by mi to pomohlo. Hezký večer 🍀
PSK - admin píše:
Úterý 11.04.2023 10:23
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Příručka o původu příjmení uvádí, že příjmení Miffek vzniklo patrně mylným přepisem příjmení Mišek, psaného kdysi dvěma dlouhými s, podobně jako v případě příjmení Dufek a Dušek. Vysvětlení platí též pro Mifka, Mifkovič.
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 119. ISBN 978-80-86781-14-3.)
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 39 výskytů příjmení Miffek v celé ČR: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Miffek/hustota/.
Můžete případně zkusit kontaktovat také tvůrce pořadu Českého rozhlasu, který se ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR věnuje tématice původu příjmení a nabízí tuto možnost. Odkaz na kontakt naleznete zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu