Význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
nikde nemůžu nic nalézt o původu příjmení Trčálková(Trčálek).
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Trčálek/Trčálková je poměrně neobvyklé, proto mu ve výkladových slovnících není věnováno samostatné heslo.  Moldanová (2004) nicméně uvádí, že příjmení Trčálek, stejně jako příjmení Trč, Trča, Trčala, Trčan a Trčka jsou odvozena od slovesa trčet. Existuje zmínka z roku 1399, že sloveso trčkat neslo význam „běžet drobným krokem, cupitat“ (s. 199).
Mates (2003) se své knize věnuje celé jedno heslo příjmení Trčka a zmíněn je i Trčálek:
„Příjmení Trčka nejspíš patří do kategorie podle „vlastností tělesných a duševních“. Samozřejmě, že souvisí se slovesem trčet, které má však několik různých (a zvláště dříve mělo!) významů. Některé jsou dokonce protimluvy, takže bychom mohli snadno dokázat jejich prvním nositelům jak vlastnosti pozitivní, tak i negativní. Jestliže někdo trčí (vězí, zdržuje se) někde celý boží den, aniž by něco pořádného vykonal, pak by to mohl být nejen „trčka“, ale zrovna tak Louda, Stejspal (ano, i takovéto příjmení máme) apod. Ovšem prapředek dnešních Trčků mohl trčet docela jinak, v úplně opačném smyslu:
vyčnívat nad jiné svou pracovitostí, šetrností, šikovností, což někdy dokonce vede i к majetku (já vím, že častěji к němu vedou cesty jiné). A tenhle pozitivní druh trčení není zrovna nejoblíbenější u závistivých sousedů, kteří - jakmile vydělají korunu - běží utratit do hospody dvě. Však si povšimněte i toho citovaného přísloví v 0. Ve staré, hodně staré češtině měly výrazy trčení, trčit ještě jiný, dávno už zapomenutý obsah. Muži trčili před sě a Rytíři trčili proti sobě anebo Oni v Tatary trčí; tato slovní spojení neznamenala, že dotyční někde okouněli, stáli večer tam, kam je někdo ráno postavil, ale právě naopak, že běželi vpřed, brali nepřátele útokem...Trčka tedy - „člověk odvážný, bojovník“? Jak vidíme s tím trčením, ať novým či starým, to není nic jednoduchého.“ (s. 310 - 311).
Dle statistik ministerstva vnitra je toto příjmení celkem ojedinělé, v ČR se nachází pouze 139 žen s příjmením Trčálková. Nejhustější je výskyt tohoto příjmení v okrese Vsetín.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Tr%C4%8D%C3%A1lkov%C3%A1/hustota/
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
Uvedené publikace můžete vyhledat přes Souborný katalog ČR, kde se Vám zobrazí, v jakých knihovnách je možné si dokumenty vypůjčit.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2017 01:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu