Význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den, ať hledám jak hledám, význam mého příjmení nemohu najít. Poprosila bych o informace k příjmení Pfauser/ová, jaký je původ, význam..
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pfauser/Pfauserová je dle Moldanové (2004) pochází ze středohornoněmeckého slovesa phusen = funět.
Beneš (1998) toto příjmení zmiňuje v podkapitole Příjmení ze sloves zvuků a shoduje se s Moldanovou, že příjmení je odvozeno od středohornoněmeckého slovesa phusen - tedy kýchat, funět, supět, čenichat, nafukovat se.
Dle statistik Ministerstva vnitra ČR je toto příjmení celkem ojedinělé, v ČR se nachází pouze 87 mužů s příjmením Pfauser a 90 žen s příjmení Pfauserová. Nejhustější je výskyt tohoto příjmení v okrese Jindřichův Hradec.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Pfauser/hustota/
Použité zdroje
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. Studie a prameny; sv. 14.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Všechny uvedené publikace můžete vyhledat přes Souborný katalog ČR, kde se Vám zobrazí, v jakých knihovnách je možné si dokumenty vypůjčit.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2017 21:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu