význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, jak a z čeho vzniklo příjmení "Sys". Myslím si že z Němčiny a přišlo jsem po třicetileté válce s osidlováním prázdných gruntů německýni přesídlenci? Nejsem si ale jist. Takže asi znělo původní příjmení jinak.
Chtěl bych ještě zjistit, zda se toto příjmení vyskytovalo v soupisech poddaných 1651 v okolí Moravské Svratky, Herálce a okolních vsí.
Děkuji předem za jakoukoliv odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Sys vzniklo z německých příjmení odvozených od jakosti smyslových vjemů (na označení povahy a chování): Süsz (střhněm. Süeze = sladký, příjemný, laskavý), Süss, Süs, Sys, Sýsová, Sís - Süsse - Süsser, Sisr, Süssler (přivl. podoba ze zdrobněliny)
Zdroj: BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
V okolí Herálce, Chlumětína, Jeníkova, Kameniček, Svratky, Svratouchu, Voldříše, Krouna, Otradova se soujmenovci dle Soupisu poddaných podle víry nevyskytovali. Příjmení Sis, Sus, Suss, Süss najdete v Berní rule na Žatecku, Loketsku, Benešovsku a Chrudimsku.
Sis Jiří- ves Hora sv. Šbestiána - Žatecko
Sis Kryštof - Uhrošťany - Žatecko
Sus Matěj - Pleš- Benešovsko
Suss Bartoš - Luhová - Chrudimsko
Suss Jiří - Luhová - Chrudimsko
Süss Better - Krajková - Loketsko
Süss Sammel - Žatecko
Zdroj:
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka a PAZDEROVÁ, Alena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Chrudimsko. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2001. 3 sv. (386 s., s. 387-772, 773-1156). ISBN 80-85475-74-X.
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.03.2017 17:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu