význam příjmení
Text dotazu
Původ a význam příjmení Zukalová
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Zukal, přechýlená podoba Zukalová, patří do skupiny příjmení z apelativ, tj. podstatných jmen, přídavných jmen, sloves, příslovcí, částic a citoslovcí obecného významu. Vzniklo z příčestí minulého činného slovesa zukat  = a) moravskoslovensky - tlouci, dorážet na někoho  = b) východočesky - tkát na ručním stavu
Zdroje:
Moldanová, Dobrava, 1936-
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá
fronta, 1983 (Mír 3). -- 289 s. ; 21 cm. -- (Malé encyklopedie ; Sv.
16). -- Obálka a vazba Josef Týfa. -- Přehl. lit. -- Zkr.
Knappová, Miloslava, 1936-
Příjmení v současné češtině : jazyková příručka / Miloslava
Knappová. -- 1. vyd. -- Liberec : AZ KORT, 1992 (Nové Město nad
Cidlinou : Agrodat). -- 185 s. : tab. ; 21 cm. -- Jmenné rejstříky.
-- Odkazy na lit. -- Pozn. o autorce. -- Přehl. lit. -- 700 výt. --
ISBN 80-900008-9-4 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
25.08.2009 06:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu