význam příjmení
Text dotazu
dobrý večer.chtěl bych zjistit význam příjmení
"Mucha"!děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Mucha pochází z nářečního slova obecného významu mucha = moucha.
Staročeská podoba byla múcha, staroslověnská krátce mucha. Tento název dotěrného hmyzu je však nejen všeslovanský, ale jeho obdoby najdeme i v dalších jazycích, proto lze usuzovat na indoevropský původ. Leckterého předka tak nazvali sousedé proto, že to nebyl žádný lamželezo, ale konstrukce spíše subtilní, tedy žádný tlusťoch, spíš hubeňour či suchánek, zkrátka lehká - muší - váha. Některý si za to mohl sám častým opakováním "jsem slabý jako moucha" (po včerejší dřině či po nemoci nebo po dlouhém pobytu v krčmě apod.). Nebo nehleděl na svět, jak se dnes do omrzení doporučuje, pozitivně, ale ve všem viděl nějaké ty mouchy. Jiní pak - protože s nimi nesouhlasil - ho pokládali za divného a roztrušovali o něm, že má mouchy v hlavě.
Podle statistik o četnosti jmen a příjmení v ČR žilo ke dni 9.5.2007 na našem území 1694 mužů a 1766 žen s příjmením Mucha/Muchová.
Použité zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 122.
ISBN 80-86781-03-8
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. Str. 210-212. ISBN 80-86328-30-9.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.04.2009 17:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu