význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět jak a z čeho vznikla příjmení Háněl a Koutný
Děkuji předem za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Háněl pochází z osobního jména Johannes, což je německá podoba jména hebr. jména Jochanán, jehož významem je - bůh je milostivý. Česká podoba tohoto jména je Jan.
Dalšími variantami tohoto jména jsou: Hán, Hanka, Hanel, Hanek, Hanečka, Haneček, Hanečák.
Příjmení Koutný pochází ze slova obecného významu - kout. Převážně to charakterizuje člověka, který bydlel v koutě (lesa, vesnice, .). V jiném případě to mohlo znamenat místní jméno, odkud člověk pocházel - název místa Kouty, Kout.
Další varianty tohoto jména jsou - Kout, Koutecký, Koutek, Koutenka, Koutňák, Koutníček, Koutník, Koutský.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/  nebo http://www.prijmeni.cz/  .
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.02.2017 13:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu