Význam příjmení Staněk, Vodvárko a Havel
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět, jak a z čeho vznikla příjmení Staněk, Vodvárko a Havel.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Staněk patří mezi relativně početnou skupinu příjmení, která vznikla z osobního jména Stanislav. Toto jméno je slovanského původu a vykládá se jako "ustav (upevni) slávu", popř. "staniž se slavným", nebo též "získávající slávu vytrvalostí, pevností". Mezi další takto vzniklá příjmení patří např. Staňák, Stanec, Staněček, Staník, Staniš, Stanka pod.
Příjmení Vodvárko vzniklo z příjmení Odvárka (to z apelativa odvárka= polévka, omáčka (zejména ze sušeného ovoce)). Příjmení Odvárko je z 5. pádu, odsud vznik podoby Vodvárko.
Příjmení Havel má původ v osobním jménu Gallus= obyvatel Galie. Počeštěná podoba Havel vznikla obdobně jako Paulus - Pavel.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti přímení v ČR, zastoupení u mužů či žen nebo v jednotlivých krajích, doporučujeme Vám stránky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5. Dostupné také z: http://eknihy.nkp.cz/[…]/uuid:e3fd7f62-e38d-11e0-bfc3-001e4ff27ac1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2017 13:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu