význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
měl bych dotaz na význam a vznik příjmení Kroulík a jeho výskyt v soupise poddaných 1651 v D. Sloupnici.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
rejstřík k Berní rule z roku 1654 uvádí v obci Dolní Sloupnice (soudní okres Litomyšl, panství Litomyšl) dva sedláky a jednoho zahradníka s příjmením Kroulík (jinde v republice se toto příjmení, dle Berní ruly, nevyskytovalo).
Berní rula Chrudimsko nebyla dosud tiskem vydána. Podrobnější informace k zápisu  je proto možné získat pouze osobním nahlédnutím do Berní ruly  v Národním archivu (http://www.nacr.cz/).
Konkrétně je zde zmíněn:
* zahradník Jan Kroulík  z Dolní Sloupnice
* sedlák Václav Kroulík z Dolní Sloupnice
* sedlák Vít Kroulík z Dolní Sloupnice
V Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 se zápis o obci Dolní Sloupnice bohužel nedochoval.
K původu příjmení Kroulík uvádí  kniha "Naše příjmení" následující informace:
"Kroulík - snad od přídavného jména (o)krouhlý, -h- vypuštěno při výslovnosti"
Ke konci roku 2015 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 302 mužů  a 292 žen s příjmením Kroulík/Kroulíková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Použité zdroje
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka a PAZDEROVÁ, Alena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Chrudimsko. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2001. 3 sv. (386 s., s. 387-772, 773-1156). ISBN 80-85475-74-X.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.06.2016 16:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu