Význam příjmení
Text dotazu
Jaký je původ příjmení Janota
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Janata patří do skupiny příjmení ze jmen hebrejských a aramejských, pochází z osobního jména Jan, Ján - z latinského osobního jména Johannes - a to z hebrejského osobního jména Jochánán = bůh je milostivý. Vzniklo odvozením souhláskovou příponou -ata (Jan-ata). Vyskytovalo se už v r. 1490.
Zdroje:
Moldanová, Dobrava, 1936-
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá
fronta, 1983 (Mír 3). -- 289 s. ; 21 cm. -- (Malé encyklopedie ; Sv.
16). -- Obálka a vazba Josef Týfa. -- Přehl. lit. -- Zkr.
Knappová, Miloslava, 1936-
Příjmení v současné češtině : jazyková příručka / Miloslava
Knappová. -- 1. vyd. -- Liberec : AZ KORT, 1992 (Nové Město nad
Cidlinou : Agrodat). -- 185 s. : tab. ; 21 cm. -- Jmenné rejstříky.
-- Odkazy na lit. -- Pozn. o autorce. -- Přehl. lit. -- 700 výt. --
ISBN 80-900008-9-4 (brož.)
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
28.05.2009 13:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu