Význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaky ma význam me příjmení Zdeňkova a odkud pochází ?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Zdeňka/ - ová se nám nepodařilo vyhledat v nám dostupných zdrojích. Našli jsme jen příjmení podobná, která mají svůj základ v osobním jménu Zdeněk, Zdeňka. Předpokládáme, že to takto bude i u tohoto příjmení. Jméno Zdeněk je původem domácká podoba jména Zdeslav, tj. zde slavný. Se svým dotazem se ale můžete obrátit ještě na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli poskytnout uspokojivější odpověď. Některé jejich služby jsou však placené.
Použité zdroje
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2015 15:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu