význam příjmení
Text dotazu
Rád by jsem znal výklad příjmení a to :
Melenovský
Kadař
Spoustka (Spaustka)
Maniak (jestli je i jiný výklad než ten, který se nabízí)
V publikaci Naše příjmení od Dobravy Moladanové jsem neuspěl.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel, publikací k výkladu českých příjmení  není příliš mnoho. Nejobsáhlejší z nich je Vámi zmíněná kniha "Naše příjmení"  Dobravy Moldanové. Dalšími možnými zdroji k výkladu příjmení jsou:
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
Některá Vámi uvedená příjmení sice nejsou ve zmíněných publikacích uvedena přímo, jsou zde ovšem příjmení velmi podobná, u kterých se dá předpokládat stejný původ.
Melenovský - nejbližší podobné příjmení Malenovský - odvozeno z místního jména Malenov Kadař - pravděpodobně je odvozeno, podobně jako příjmení Kada, Káda či Kadák, od slova kád =  káď, přeneseně též přezdívka pro břicháče.
Spoustka - ve výše uvedených publikacích můžete nalézt příjmení Spousta. Příjmení Spoustka je s největší pravděpodobností  zdrobnělou formou tohoto příjmení odvozeného  od slova spousta = (původně) co se spustilo (např. kamení ze stráně), velké množství, rozpustilost.
Maniak - vysvětlení původu tohoto příjmení ani příjmení podobného se nám bohužel nepodařilo dohledat
Se svým dotazem se můžete obrátit též na poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2014 13:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu