Význam příjmení
Text dotazu
Jaký je původ příjmení Kroupová..a jaký má význam?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kroupa (Kroupová) patří do skupiny příjmení vzniklých z apelativ (podstatných jmen obecného významu), konkrétně z názvů jídel a potravinářských výrobků - zde z názvu mlýnského produktu. Někdy se uvádí, že to může být příjmení odvozené z katgorie "podle stavu a zaměstnání" - kroupa (krupař, krupnik, krupičník)= mlynář, výrobce krup, případně obchodník s kroupami. Již z počátku 14. stol. existuje záznam o občanovi jménem Jacub Krupa. Podle statistiky Ministerstva vnitra ČR ke dni 15.7.2009 žilo na území České republiky 2 857 nositelek příjmení Kroupová a bylo to 195. nejčastější ženské příjmení u nás.
Použité zdroje:
Knappová, Miloslava, 1936-
Příjmení v současné češtině : jazyková příručka / Miloslava
Knappová. -- 1. vyd. -- Liberec : AZ KORT, 1992 (Nové Město nad
Cidlinou : Agrodat). -- 185 s. : tab. ; 21 cm. -- ISBN
80-900008-9-4 (brož.)
Moldanová, Dobrava, 1936-
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá
fronta, 1983 (Mír 3). -- 289 s. ; 21 cm. -- (Malé encyklopedie ; Sv.
16). -- (Váz.) : 26 Kč
Mates, Vladimír, 1933-
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších
příjmení / Vladimír Mates. -- Vyd. 2. -- Praha : Epocha, 2002. --
319 s. ; 21 cm. -- Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a
rejstřík. -- ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
16.11.2011 13:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu