Význam příjmení
Text dotazu
Jaký je význam příjmení Příbek/Příbková?
Odpověď
Příjmení patří do skupiny příjmení, která vznikla ze jmen slovanských. Slovanská osobní jména byla složena ze dvou významových základů, např. Mir+slav(Miroslav). Složená slovanská jména byla často zkracována a jejich části různě slovotvorně modifikovány.
Příjmení Příbek pochází z osobního jména Přibyslav. Významovým základem je Příb + ek. Přib znamená být "přibývat, množit se". Přibyslav byl označován "muž jemuž přibývá slávy".
Zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 1983. 289 s.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897. 288 s.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Příjmení v současné češtině: jazyková příručka. 1. vyd. Liberec: AZ KORT, 1992. 185 s. ISBN 80-900008-9-4.
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
15.11.2011 09:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu