význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den chtěl bych se dovědět původ a význam
příjmení jména Bušta
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Bušta bylo odvozeno od příjmení Bus, Buš, které vzniklo ze staročeských osobních jmen jako Budimír (slovan. pův., variantou Budimil; lze vyložit jako "probouzej mír", popř. i "buď mírný, mírumilovný") , Budislav (slovan. pův., lze vyložit jako "probouzej slávu, buď slavný"), Budivoj (slovan. pův., znamená "ten, kdo probouzí (povzbuzuje) vojsko", popř. "povzbuzuj, probuď vojsko") apod., též někdy z osobního jména Bohuslav (první zmínka 1256 Bohusso, táž osoba 1303 Buseho). Starší variantou jména Bohuslav je Božislav, je slovanského původu a znamená "budiž bohu sláva".
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 285 mužů a 306 žen s příjmením Bušta/Buštová.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 36. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. Str. 130, 135. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.05.2011 07:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu