Význam příjmení
Text dotazu
Jaký je původ příjmení Fiala?
Odpověď
Příjmení Fiala má několik možností původu. Buď je řazeno k příjmením, která jsou odvozena z vlastností tělesných a duševních, nebo jde o přenesení názvu z říše květin.
Všeobecně se fialka pokládá za symbol skromnosti. Proto mohl být nějaký skromný člověk označen jako "Fiala či Fialka". Ale jsou i další možnosti vysvětlení původu, a to: horování pro fialky a jejich vůni, případně prosazování nějakého jejich údajného léčivého účinku apod.; pro množství těchto květin na zahrádce; kvůli domovnímu nebo erbovnímu znamení; pro nafialovělou barvu obličeje (velmi často u řezníků); přezdívka pro ty, kteří prodávali fialky na trhu; jako svědectví nesmírného pití (označení pro alkoholiky).
Zdroje:
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha : EPOCHA, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983. 289.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Příjmení v současné češtině. Liberec : AZ KORT, 1992. 185 s. ISBN 80-900008-9-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
28.12.2010 10:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu