Význam příjmení
Text dotazu
Dobrý večer.Ráda bych zjistila původ a význam příjmení Drahoňovský. Děkuji
za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Drahoňovský bylo s největší pravděpodobností odvozeno od přídavného jména "drahý". Původ příjmení může vycházet taktéž z osobních jmen, která mají původ v daném přídavném jméně, např. Drahoslav, Drahomil a pod.
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 367 mužů a 357 žen s příjmením Drahoňovský/Drahoňovská.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/sprava/informat/cetnost/index.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2008 11:34
Markéta píše:
Sobota 06.03.2021 16:10
Ještě existuje třetí možnost - původ příjmení může být odvozen od obce Drahoňov, případně Nový Drahoňov, ze kterých mohl nositel příjmení Drahoňovský pocházet.
Václav Drahoňovský píše:
Neděle 17.09.2023 23:16
Z vyprávění prababičky (mám to od otce), která psala rodinou kroniku, tak příjmení Drahoňovský pochází nejspíše ze starého Polského příjmení "Dragonowski", ale čert ví, jestli je to pravda. U nás poblíž je vesnice s názvem Drahoňovice :-) Bohužel maximální záznamy, které jsem sehnal sahaly do doby 1750. Hodně by mě zajímaly starší záležitosti, ale to je ve hvězdách.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu