Význam osobního jména Kunhuta
Text dotazu
Dobrý den,potřebovala bych přesný význam slova
KUNHUTA děkuji
Odpověď
Dobrý den
Kunhuta je ženské křestní jméno německého původu (ze staroněmeckého kunni + gund), které je možné vyložit jako "rodový (příbuzenský) boj", popř. i "šlechetná bojovnice". Jeho variantou je i jméno Kunigunda, zkráceně Kinga.
Domácí podoby jména Kunhuta jsou např. jména Kunka, Kunhutka, Guna a podobně.
Mezi nositelky křestního jména Kunhuta v českém prostředí patřila např.
Kunhuta Štaufská (+ 13.9.1248), dcera římského krále Filipa Švábského
(http://www.kultura21.cz/content/view/1505/120/) a přibližně od roku 1224 manželka českého krále Václava I. V roce 1261 uzavřel své druhé manželství s Kunhutou Haličskou (* kolem 1245, + 9. 9. 1285), vnučkou uherského krále Bély IV., český král Přemysl Otakar II., syn Václava I. a Kunhuty Štaufské.
Více podrobností o Kunhutě Haličské (označovaná je také jako Kunhuta
Uherská) najdete např. v encyklopedii Kdo byl kdo v našich dějinách do roku
1918 (http://libri.cz/databaze/kdo18/list.php?od=k&start=1). Prvorozená dcera Přemysla Otakara II. a Kunhuty Haličské byla pojmenována též Kunhuta (1265-1321), po rozvodu se stala abatyší kláštera sv. Jiří v Praze (http://www.veda.cz/article.do?articleId=12999).
Na internetu jsme jméno Kunhuta, případně Kunhůta našli zmíněné i jako hanlivé či urážlivé označení (http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-cvrcek.php?itemid=8804,
http://media0.georgin.majestat.cz/files/media0:49ea1119f2e2f.pdf.upl/nadavky
.pdf), Velký slovník sprostých slov však v takovémto významu jméno Kunhuta neuvádí.
použité zdroje:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat. Praha : Academie, 2006. s. 382. ISBN 80-200-1349-0.
* Encyklopedie COTO.JE - http://www.cotoje.cz
* OBRÁTIL, Karel Jaroslav. Velký slovník sprostých slov. Praha : Lege artis, 1999. 314 s. ISBN 80-238-4444-X.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu