Význam osobního jména Jiří
Text dotazu
Dobrý den,měla bych dotaz co znamená nebo jaký má význam křestní jméno Jiří.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
jméno Jiří pochází z řeckého původu a je odvozené od slova "geórgos" = zemědělec, rolník.
Domácí podoby: Jirka, Jiřík, Jiříček, Jířa, Jiřin, Jiřina, Jíra, Jura, Jurka, Jurášek, Juriáš, Jurin, Jiřuch, Jiřínek, Jerry.
Jmeniny: 24. dubna.
Dle statistiky MVČR ke dni 1.5.2009 je jméno Jiří na prvním místě s četností
315 369, tedy není neobvyklé, že znáte ve svém okolí více mužů s tímto jménem (http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-240030.aspx?q=Y2hudW09Mg%
3d%3d).
Více se dozvíte v těchto zdrojích:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha : Regia, 2003.
* KNAPPOVÁ, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006.
* RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 1. vyd.
Praha : Libri, 2000.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu