Význam názvu severočeského vrchu Debus
Text dotazu
Dobrý den již nějaký čas si lámu hlavu nad původem názvu obskurního názvu kopce Debus lokalizovaném v severních Čechách při obci Prackovice nad Labem. Dle mé hypotézy vychází název buď ze stejně znějícího německého příjmení a nebo z germanizace české přezdívky nedoloženého jména Debor "Debúš". Avšak nepochybuji že jméno může být i jiného mnohem staršího původu.
Odpověď
Dobrý den,
o původu názvu Debus jsme v literatuře zjistili následující:
Název Debus je v publikaci Pomístní jména v Čechách zmíněn ve skupině Nepředponových odvozených názvů, tj. příponových názvů vzniklých z osobních jmen a zeměpisných názvů pomocí přípon přivlastňovacího vlastnického charakteru; konkrétně se jedná o oronyma vyjadřující především vlastnický vztah majitele k objektu v době vzniku názvu; jde tedy o místo, které patřilo osobě (při vzniku u osobního jména), nebo patřilo do katastru obce (při vzniku ze zeměpisných jmen).
„…o starobylosti názvu svědčí např. Debus (ze Zdebuz k OJ Zdebud); podobně jako Bořeň, Libeš, Lovoš.“
Zdroj: OLIVOVÁ-NEZBEDOVÁ, Libuše. Pomístní jména v Čechách: o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. Praha: Academia, 1995. s. 283. ISBN 80-200-0554-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:dac8e480-4b6f-11e5-a525-5ef3fc9ae867
Zdebud – čes. Jméno
Zdroj: PAČIČ, Jan. Gmenoslow čili slownjk osobných gmen rozličných kmenů a nářečj národů slawenského. Budjn: Kr. wšeučiliště pestianské, 1828. s. 108. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:7b775775-3ee9-4d84-b027-a2df170cb670
Zdebud
„Jména, složená z kmenů mír a bud, byla v Čechách a na Moravě v XII. a XIII. století velmi obyčejná … ; kmen druhý obsahují v sobě jména: Bohubud, Bolebud, … Zdebud; …“
Zdroj: ŠEMBERA, Vojtěch. Západní Slované v pravěku: čili rozbor kritický, že Slované v Germanii a Illyrii bydlejí od doby předhistorické. Ve Vídni: nákladem spisovatelovým., 1868. s. 109. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b99f33e0-14a4-11e7-94e5-001018b5eb5c
Původ názvu vesnice Stebuzeves
„Vlastně Zdebuzeves, neboť jest to jméno odvozené od osobního jména Zdebud připojením k němu slova ves a vložením před ves samohlásky měkké, ježto i předcházející souhlásku změkčuje. Viz o tom Palackého Rozbor etymologický místních jmen československých. Časop. Mus. 1834. str. 412.“
Zdroj: Památky archaeologické a místopisné: organ Archaeologického sboru Musea království Českého a Historického spolku v Praze. Praha: Archaeologický sbor Musea království Českého, 1855, undefined(6). s. 262. ISSN 1801-5786. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:752bf6b0-d87b-11e4-9c07-5ef3fc9bb22f
Další zdroje:
*PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír, SVOBODA, Jan a Česká akademie věd a umění. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. s. 561. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a82fe7c6709f9467ddb73cc466a84a34
*CUŘÍN, František. Jazyk: nářečí, místní jména, slangy. Čes. Budějovice: Jihočeské nakladatelství, 1986. s. 68. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ff207020-62b7-11e3-8c6a-005056825209
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu