Význam názvu obce Tajanov
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal co znamená název obce Tajanov (Klatovy), jaký je jeho význam či původ.
Děkuji!
Odpověď
V dostupných  publikacích o historii Tajanova se informace o vzniku původu jména Tajanov neobjevila.
Antonín Profous (Profous, Antonín a Svoboda, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, původní význam a změny. Díl IV, S-Ž. 1. vyd. Praha: Nakladatelství ČSAV, 1957, s. 311.
signatura SVK PK: 116747-4) uvádí:
Tajanov u Klatov, ves 1 km záp. Od Klatov: 1650 a 1692 dvůr Tajanov, Nekola: Klat. 68; 1839 (vsi města Klatov:) Tajanow ¾ St. wnw. Von der Stadt, Df., Som VII, 13.
Tamtéž na s. 312:
Tajanov (v Tajanově u Mal. Do Tajanova u M.), ves (m. o. Malonice) 15 km jjv. Od Klatov. 1381 in villa Tayanow A. decessit, proclam. In Sussicz, .. Wene. ..vendidit curiam arat. ..Lewe de Malonycz, AČ. 31/120č. 2; 1572 panství Welharticzkeho mčko Welharticze .. Malonicze ves .. Taganowo nes, DZ. 252 B 22; 1839 Tajanow 3 St.  ssö. Von Klatau.. nach Welhartitz eingepf., Som. VII, 57. Jm. Tajanow = *Tajanův,  t. dvůr.
Použité zdroje
Katalogy SVK PK a dostupné regionální informační zdroje, internet.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
29.10.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu