Význam názvu obce měšice
Text dotazu
Prosím o historický význam a slovní původ názvu obce "Měšice" umístěné 5 km severně od Prahy.
První historická zmínka o obci je z roku 1294.
Odpověď
Dobrý den
jak sám píšete, první písemná zmínka o obci Měšice pochází z roku 1294, kdy tato obec patřila k majetku johanitů. Kromě této obce, nacházející se severovýchodně kousek od Prahy, existuje ještě obec Měšice, která se nachází u Tábora. Ta byla založena pouze o 2 roky déle než se objevuje ona první zmínka o obci Měšice u Prahy, tedy roku 1296 Zdislavem z Měšic.
V roce 1294 zde stála tvrz a dvůr na místě, které dnes není přesně známo, v r. 1434 byla postavena tvrz kamenná. Roku 1767 zde pak František Antonín Nostic nechal postavit na místo kamenné tvrze rokokový zámek s prvky klasicismu.
Slovní původ názvu obce Měšice se nám bohužel nepodařilo vyhledat. V tomto ohledu se můžete zkusit obrátit ještě na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám snad mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Další informace najdete také na níže uvedených odkazech, z kterých jsme také čerpali, případně můžete zajít do místní knihovny či knihoven v okolí, kde by mohli mít více regionálního tisku a kde byste mohl najít s velkou pravděpodobností více informací.
* http://www.mesice.org/?apl=htc&akce=obec.historie&jz=cz
* http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9B%C5%A1ice_(okres_Praha-v%C3%BDchod)
Zdroje:
* Oficiální stránky obce Měšice: http://www.mesice.org/?apl=htc&akce=obec.historie&jz=cz
* AUGUSTIN, Josef. Velká encyklopedie měst a obcí ČR. 1. vyd. Sokolov : Arbor ; Praha : Knižní klub, 2001. ISBN 80-901534-1-0 (Arbor : váz.), ISBN 80-242-0565-3 (Euromedia Group - Knižní klub : váz.).
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách a na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Libri, 1998. ISBN  80-85983-15-X (3 díl  : váz.).
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. 1. vyd. Praha : Česká akademie věd a umění, 1951. (3. díl M-Ř)
* Středočeský kraj : města a obce Středočeského kraje : tradice, historie, památky, turistika, současnost. Rožnov pod Radhoštěm : Proxima Bohemia, [2009]. ISBN 978-80-904275-1-8 (váz.)
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* TŘETINA, Jiří J. Jak vznikly názvy Českých měst, aneb co Maumar Kaddáfí neřekl!!!!!! [Česko] : Jiří J. Třetina, 2010. ISBN 978-80-86247-06-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 10:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu