Význam názvu obce Kandia
Text dotazu
Dobrý den, prosím o zjištění původu a významu názvu
obce Kandia. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dříve samostatná obec Kandia, dnes část obce Laškov v okrese Prostějov vznikla krátce před rokem 1826. Dle knihy Místní jména na Moravě a ve Slezsku byl na obec přenesen název trati Gandia. Stejně se jmenuje v Brně - Líšni hostinec, jehož název má dle některých studií původ v názvu řeckého ostrova Kandie (Kréty - název dle bílých křídových skal).
Zdroje:
* HOSÁK, Ladislav. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha :
Academia, 1970-1980.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.01.2010 13:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu