Význam názvu města Česká Lípa
Text dotazu
Vážení rád bych se dozvěděl, kterak přišlo město Česká Lípa ke svému názvu. Vím, že se v historii jmenovalo Lipea a to znamená v němčině ústa, rty. Zajímá mě jeli toto správné vysvětlení a pokud ano tak jak tento název vznikl. Podobně bych rád zjisti i totožnost vesnice Kozly v okrese Česká Lípa. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Česká Lípa byla původně českou osadou při zemské obchodní cestě do Žitavy. Vznikla asi v pol. 13. stol. a dostala jméno Lípa (1277 Lipa), nejspíš podle nějaké staré památné lípy, jež tam stávala při stavbě prvních obydlí. Místní jméno se však brzy začalo pociťovat jako přídavné jméno Lipá ("ves u lípy"), později též Lipý (kolem r. 1400 z Lyppeho), když zde byl koncem 14. století vybudován hrad nebo zámek. Tato podoba místního jména se nakonec přenesla i na město (městská práva obdržela osada kolem r. 1423), jak je patrno z dokladů ze 16. století (1515 město Lippý, 1541 město Lippay, čti -ej). Místní jméno Lipá je odvozeno málo užívaným způsobemm, totiž příponou -á (ze staročeského -aja), jež se připojovalo přímo k základu slova, tj. lípa (další příklady viz Dubá - z dub, Tisá - z tis, Rokytá - z rokyta "vrba", Luká - z louka apod.) Pod vlivem německého znění Leipa (1787 Böhmisch Leipa "Česká Lípa"), jež vzniklo hláskovou obměnou českého místního jména, začalo se i v češtině počínaje polovinou 18. století znovu užívat původní podoby (1787 cžeska Ljpa).
Název vesnice Kozly mohl pravděpodobně vzniknout od pojmenování "ves Kozlů", to znamená Kozlovy rodiny (vlastní jméno Kozlov).
Zdroje, ze kterých jsme čerpali:
LUTTERER, Ivan; MAJTÁN, Milan; ŠRÁMEK, Rudolf. Zeměpisná jména Československa: slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. Praha: Mladá fronta, 1982.
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách: jejich vznik, původní význam a změny. Díl II., CH-L. V Praze: Česká akademie věd a umění, 1949.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 12:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu