Význam nadávky piskoř
Text dotazu
Dobrý den, v knize Slovácko sa súdí aj nesúdí je zmiňována nadávka piskoř. Jaký je prosím její význam?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v knize, kterou zmiňujete se slovo piskoř vyskytuje jako nadávka několikrát, pravděpodobně bude vycházet z pojmenování malé, masem nepříliš kvalitní ryby – piskoře.
GALUŠKA, Zdeněk. Slovácko sa súdí aj nesúdí. Praha: Mladá fronta, 1987. 284 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:18d7bf04-6660-4279-8802-17906d3cd181
Z různých zdrojů pro Vás vybíráme úryvky a doporučujeme další knihy, které si můžete volně prohlédnout:
„PISKOŘ - mor. PISKOR - pjšťala na dudách; … Má dobrý piskor, t. křičí hodně, …..  PISKOŘ, ryba sumcowitá (kteráž polapená pištj).“
Zdroj: JUNGMANN, Josef. Slownjk česko-německý Josefa Jungmanna. s. 89. W Praze: Josef Jungmann, 1837, Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:9ee4f4cd-62c3-4d0a-8908-11d2c78cb291
„…ojediněle se vyskytl karas, piskoř a sekavec….“
Zdroj: Živočišná výroba a veterinární medicína. Praha: Československá akademie zemědělských věd, 05.1955, 28(5). s. 437. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a7c09f60-ae7b-11e9-9209-005056827e51
Na s. 426 téže publikace je obrázek baňky s piskořem.
„Piskoř (Cobitis). Tělo prodloužené, nahé, sliznuté; břišní ploutve daleko zádu, jim naproti nahoře jedna plejtev hřbetni. Ústa bezzubá s knírami; žabry s třemi paprslky; oči nahoře, rif daleko v zadu. Jest aequivalent: hlodavců, a vrabců písklavých. …  Piskoř kamenní, Piskoř bahní, Piskoř mřeň“
Zdroj: AMERLING, Karel. Fauna, čili, Zvířena česká: k názornému seznání památností vlasti při vycházkách a sestavování přírodních sbírek.. s. 217, 218. Praha: Bedřich Rohlíček, 1852. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a10782c1-f3e3-4c6c-ba3b-2081b70864db
Také se toto slovo nachází v příslovích:
„Chudému všude pískoř.
Farář kostelníkovi: Dělme tak: tobě pískoř, a mně úhoř. Anebo tak: mně úhoř, a tobě pískoř. Kostelník: pane bože! toť mně ubohému vždy pískoř.
Odtud nepochybné ono :A Chudému všude pískoř.“
Zdroj: ČELAKOVSKÝ, Ladislav. Mudrosloví národu slovanského ve příslovích. V Praze: České museum, 1852. s. 174, 505, 506. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:21dbb820-8be8-11e6-8aeb-5ef3fc9ae867
Více o této rybě také např. zde:
FRIČ, Antonín. České ryby. V Praze: V komisi u Františka Řivnáče, 1859. s. 37. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:3ba4cd20-df51-11e6-b333-5ef3fc9ae867
Kapesní atlas ryb. Telč: E. Šolc, [mezi 1901 a 1925]. s. [26]. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:3f4f46e0-288d-11e8-8b05-005056825209
BREHM, Alfred. Život zvířat. s. 320. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:d11c4dfc-f371-4613-a461-3465b64ff951
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.11.2022 11:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu