Význam latinských měsíců
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na význam v pojmenování latinských měsíců... Některé jsem odvodil od božstev či císařů, poslední tři od číslovek,ale všechny se mi identifikovat nepodařilo.Diky.
Odpověď
Dobrý den,
s využitím anglického etymologického slovníku (https://www.etymonline.com) jsme se dopátrali následujícího pravděpodobného etymologického významu pojmenování latinských měsíců.
1)            Ianuarius - Janův měsíc.
2)            Februarius - od pl. Fenruum = očištění - byl to poslední měsíc v roce.
3)            Martius - Mars (gen. Martis) - měsíc boha Marse.
4)            Aprilis - koncovka -ilis jako v Quintilis, Sextilis (staré názvy z července a srpna). Asi od Aphrilis = Afrodita; měsíc bohyně Afrodity.
5)            Maius (Majus) - od bohyně Maja (Maia) - bohyně jara a plodnosti
6)            Iunius - od bohyně Juno (Iuno) - patronka nevěst a manželství, manželka a sestra Jova (Jupitera), královna bohů.
7)            Iulius (původně Quintilis) - na počest Gaia Julia Caesara - po jeho smrti byl přejmenován měsíc Quintilis, ve kterém se narodil.
8)            Augustus (původně Sextilis) - na počest císaře Augusta
9)            September - od Septem = sedm
10)         October- od Octo = osm
11)         November - od Novem = devět
12)         December - od Decem = deset
O etymologickém původu latinských pojmenování dnů pojednává článek:
Víte, jak den ke jménu přišel? In Psychologie chaosu [online]. 6. 2. 2017 [cit. 2019-07-11]. Dostupný z: https://www.psychologiechaosu.cz/vite-den-ke-jmenu-prisel/.
O Juliánském kalendáři též např. zde:
Juliánský kalendář. In kalendar.beda.cz [online]. [cit. 2019-07-11]. Dostupný z: https://kalendar.beda.cz/juliansky-kalendar#nazvy-mesicu
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.07.2019 09:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu