význam kultu v náboženství
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o vyhledání
literatury týkající se tématu - význam kultu v náboženství (mělo by se
jednat o obecné pojednání).
Odpověď
Dobrý den,
pro získání podrobnějších informací k tématu významu kultu v náboženství byste mohla využít například následující publikace:
WATTS, Alan W. Mýtus a rituál v křesťanství. [Brno]: Nakladatelství Tomáše Janečka ; Praha : Pragma, 1995, c1993. 233 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-85880-09-1 (Nakladatelství Tomáše Janečka : brož.)
* křesťanská symbolika * mýty * rituály a obřady * náboženský kult * křesťanská spiritualita
NEŠPOR, Zdeněk R. Náboženství na prahu nové doby : česká lidová zbožnost 18. a 19. století. V Ústí nad Labem: Albis international, 2006. 693 s. : il., mapy, faksim. ; 23 cm. ISBN 80-86971-06-6.
* lidová víra -- Česko -- 18.-19. stol. * náboženský kult -- Česko -- 18.-19. stol. * katolicismus -- Česko -- 18.-19. stol. * protestantismus -- Česko -- 18.-19. stol. * rituály a obřady -- Česko -- 18.-19. stol. * křesťanství a kultura -- Česko -- 18.-19. stol.
BAINES, John; LESKO, Leonard H.; SILVERMAN, David P. Náboženství ve starověkém Egyptě: bohové, mýty a náboženská praxe. Neratovice: Verbum, 2009. 237 s., [8] s. barev. obr. příl. : il., mapy, portréty ; 22 cm. (Religio). ISBN 978-80-903920-1-4.
* egyptské náboženství * egyptská mytologie * náboženské učení -- starověký Egypt * religiozita -- starověký Egypt * náboženský kult -- starověký Egypt
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200909/contents/nkc20091928219_1.pdf
ROYT, Jan. Obraz a kult v Čechách 17. a 18. století. Praha: Karolinum, 1999. -- 362 s. : il. ; 24 cm. ISBN 80-7184-662-7 (brož.)
* devoční obrazy -- kult -- Čechy (Česko) -- 17.-18. stol. * devoční sochy -- kult -- Čechy (Česko) -- 17.-18. stol. * náboženský kult -- Čechy (Česko)
-- 17.-18. stol. * poutní místa -- Čechy (Česko) -- 17.-18. stol. * zázračné obrazy -- kult -- Čechy (Česko) -- 17.-18. stol. * zázračné sochy -- kult -- Čechy (Česko) -- 17.-18. stol.
HALAMA, Ota. Otázka svatých v české reformaci : její proměny od doby Karla IV. do doby České konfese. Brno : L. Marek, 2002. -- 239 s. ; 21 cm. -- (Pontes pragenses ; sv. 19). ISBN 80-86263-25-8 (váz.)
* církevní dějiny -- Česko -- 14.-17. stol. * křesťanští světci * kult svatých
BIČ, Miloš. Palestina od pravěku ke křesťanství. II., Kult a náboženství. Praha: Husova československá evangelická fakulta bohoslovecká, 1949 (Cíl, n.s.). 395, [1] s. ; 8°. (Spisy Husovy československé evangelické fakulty bohoslovecké. ř. A ; sv. 10).
Resumé: A. Kult. 1. Svatyně. 2. Výbava svatyň. 3. Personál svatyň. 4. Obřady posvátné. B. Náboženství. 1. Svět kolem Jisráele. 2. Začátky jisráelské. 3. Vrcholky jisráelské. 4. Poexilní židovstvo.
ZLÁMAL, Bohumil. Příručka českých církevních dějin. V. Olomouc: Matice cyrilometodějská, 2008. 414 s. ; 21 cm. ISBN 978-80-7266-301-9. Obsahuje: Doba barokní katolicity (1650-1750) -- Doba osvícenská (1750-1848)
* církevní dějiny -- Česko -- 17.-19. stol. * rekatolizace -- Česko -- 17.-19. stol. * osvícenství -- Česko -- 17.-19. stol. * církevní správa -- Česko -- 17.-19. stol. * církevní život -- Česko -- 17.-19. stol. * náboženský kult -- Česko -- 17.-19. stol.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200903/contents/nkc20081832934_1.pdf
HELLER, Jan. Starověká náboženství: náboženské systémy starého Egypta, Mezopotámie a Kenaanu. Neratovice : Verbum, 2010. 413 s. ; 22 cm. ISBN 978-80-903920-2-1.
* starověká náboženství -- Blízký východ * náboženské učení -- Blízký východ
-- starověk * náboženský kult -- Blízký východ -- starověk
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201009/contents/nkc20091928220_1.pdf
Světci a jejich kult ve středověku / [uspořádal Petr Kubín za spolupráce Hany Pátkové a Tomáše Petráčka]. -- Vyd. 1.. -- České Budějovice : Ústav dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze v nakl. Tomáš Halama, 2006. -- 410 s. : il., faksim. ; 24 cm. -- (Sborník Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Dějiny umění - historie ; 4). ISBN 80-903600-6-8.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200704/contents/nkc20061702548_1.pdf
PODZIMEK, Michal. Dějiny filosofie náboženství. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2007. 197 s. ; 30 cm. ISBN 978-80-7372-171-8.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200703/contents/nkc20071708124_1.pdf
PODZIMEK, Michal. Syntéza věrouky. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2008. 105 s. ; 30 cm. ISBN 978-80-7372-300-2.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200804/contents/nkc20081793031_1.pdf
Informace o možnostech výpůjčky výše uvedených titulů v Národní knihovně jsou k dispozici v elektronickém katalogu NK ČR
(http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) pod ikonou Exempláře, zadání online požadavku na výpůjčku přímo z katalogu je umožněno pouze registrovaným čtenářům NK ČR s platným čtenářským průkazem.
Dostupnost dokumentů v jiných českých knihovnách je možné zjistit např.
pomocí Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc) , portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz) nebo dalších zdrojů (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mvs_ifla_sk.html) .
V bibliografické článkové databázi Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl) jsme nalezli také dva obecné články:
SMUTNÝ, Daniel. Člověk a kult: Náboženství a náboženské obřady. In: Lidové noviny. Roč. 4, (19910511), s. 12.
* náboženství * obřady * kult náboženský * význam symbolický * obřady náboženské * význam
PAZDERKA, Josef, SJ. Jaký smysl má kult svatých v katolické církvi?. In:
Anno Domini. ISSN 0862-6952. -- Roč. 6, č. 3 (1995), s. 26.
* křesťanství * teologie * svatost * světci * kult svatých * křesťanské církve * římskokatolická církev * katolická církev * úcta k světcům * uctívání světců * teologické úvahy * řeholníci * řeholní řády * Tovaryšstvo Ježíšovo * jezuité * řád jezuitů
Pokud byste měla zájem i o zahraniční studie a články, můžete využít některé odborné placené databáze, které jsou přístupné v knihovnách registrovaným uživatelům. Na oblast teologie se specializuje např. databáze ATLA Religion Database (http://pez.cuni.cz/prehled/zdroj.php?lang=cs&id=365&obor=5)  nebo Proquest Religion (http://pez.cuni.cz/prehled/zdroj.php?lang=cs&id=319&obor=5) dostupné na Univerzitě Karlově, ale můžete využít i multioborové databáze jako např. EBSCO - Academic Search Complete, Web of Knowledge - Social Science Citation Index, SpringerLINK aj. Přehled všech databází, které svým registrovaným uživatelům zpřístupňuje Národní knihovna, naleznete na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3 , zdroje je možné využívat přímo z počítačů NK ČR nebo přes vzdálený přístup i mimo budovu knihovny (více na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104).
S pozdravem
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.12.2010 11:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu