Význam jména Briol
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás, chtěla bych se zeptat, jaký je podrobnější význam a původ příjmení Briol? Moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
velice se omlouváme, příjmení Briol není bohužel přímo uvedeno v žádné knize o původu příjmení, které máme k dispozici.
Nejblíže Vašemu příjmení je nalezené z německého prostředí - příjmení Briel, jehož obměny jsou také Brüll, Brül, Brühl, Brill.
Toto příjmení značí význam původu:
1) Původ míst spojených s vodou. Význam vychází ze středohornoněmeckého  slova brüel - močál;
2)Příjmení z místních jmen na území Bavorska - Prüll = ves, samota; Brühl = samota
3)Příjmení z místních jmen ba ostatních územích obývaných Němci, kde význam s předešlými výsledky
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/  nebo http://www.prijmeni.cz/ . Podle všeho Vaše příjmení existuje ve velmi nízkém počtu, což je patrně důvod, proč ani není uvedeno v literatuře.
Použité zdroje
BENEŠ, J.: Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1998.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.08.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu