Význam fráze "na čakanu kopnout do severáku"
Text dotazu
Krásný den,
ve druhém příběhu druhého dne z Dekameronu je kupec oloupen trojicí lupičů, kteří jsou nazítří zajati. Příběh končí větou "A oni tři lupiči si mohli příštího dne na čakanu kopnout do severáku." Vycházeje z toho, že čakan je chodská sekerka a severák druh větru, zjišťuji, že této větě ani zbla nerozumím. Co se tedy lupičům přihodilo?
Odpověď
Dobrý den,
termín čakan, jiné použití než železný klacek, kladivo, sekerka, koule na silné tyči (Vokabulář webový), jsme našli jako pojmenování popraviště, viz báseň (domažlická pověst) Dudák od Adolfa Heyduka:
...
No, však mi mu posvítíme!
Juž se čakan staví,
K popravě se shromažďuje
Lidu pestré davy.
...
Zdroj: Paleček
* Datum vydání ročníku: 1881 Číslo ročníku: 9
* Datum vydání výtisku: 8.1.1881 Číslo výtisku: 2
* Číslo stránky: 12
* URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8139787
"Dle moudrosti p. Wirthovy by bylo možno užití několika břeven, sbíti z nich rovnou čakan nebo popraviště..."
Zdroj: Moderní revue
* Datum vydání ročníku: 1907 - 1908 Číslo ročníku: 14
* Datum vydání výtisku: 1907 - 1908 Číslo výtisku: XX Poznámky k výtisku: s. 134 - 136, 323 - 324, 413 - 414 není k dispozici
* Číslo stránky: (536)
* URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9687576
Domníváme se, že, je-li čakan  myšleno popraviště, lupiči se nazítří houpou na oprátce, na kopci, vane tam severák (silný vítr), to už pak dává asi smysl víc.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.01.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu