Význam či součást římských jmen
Text dotazu
Vážení, ráda bych se zeptala: v historii se setkáváme s významnými Římany, kteří ve svém jméně mají jméno Publius. Je to jen součást jejich jména nebo má i další význam?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
římská jména mají zpravidla 3 části: praenomen (předjméno), nomen gentile (rodové jméno) a cognomen (přízvisko). Původně měli Římané jen praenomen (mezi nimi i Publius), nomen gentile a cognomen se přidaly později (podobně jako v našich končinách měli lidé nejprve jen křestní jména a později se přidávala příjmení). Většina jmen (ať už se jedná o praenomen, nomen gentile nebo cognomen) měla nějaký význam, který se ale postupně vytratil (podobně jako v češtině ztratila význam křestní jména jako Vlastimil či příjmení jako Zrzavý).
Jméno Publius má původ v indoevropských jménech a vzniklo pravděpodobně ze spojení dvou slov, a to *Publo-carus (lidu-drahý) – podobně jako české Vlastimil či Ladislav. Je otázka, zda to mělo pro tehdejšího Římana nějaký význam, nebo zda mu to přišlo stejné jako nám jména tohoto rázu.
Použité zdroje
RICHTEROVÁ, Alena. Praenomen. In: KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha : Národní knihovna ČR, 2003- [cit. 2024-02-29]. Dostupné z: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]0002404&local_base=KTD.
SVOBODA, Ludvík, ed. a kol. Encyklopedie antiky. Vydání 2. Praha: Academia, 1974. 741 stran, 16 nečíslovaných stran barevných obrazových příloh. http://olympos.cz/[…]/encyklopedie_antiky.pdf
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.02.2024 17:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu