význam českého přísloví
Text dotazu
Poznáš Pehmiše v slaměném klobúce.
Odpověď
Dobrý den,
význam uvedeného přísloví by se dal vyložit větou: "vždy poznáš našince (tj. Čecha) mezi jinými". Slovo "pehmiš" je expresivní a archaický (Nábělková, ŠŠimková, 2003, s. 125) výraz pro Čecha, který pochází ze zkomolení německého výrazu "böhmisch" (český). Výraz je v dané formě doložen pouze ve sbírce přísloví Smila Flašky z Pardubic. Odkaz na klobouky vychází z toho, že ve 14. století nosil český lid často právě tuto pokrývku hlavy. (Kott, s. 521)
Přísloví je součástí děje povídky "Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. století" Svatopluka Čecha, kde se stává ilustrací faktu, že v Žatci a na Žatecku žije mnoho Čechů, nejen Němci. Zmíněnou pasáž si dovolíme ocitovat:
„Ale dovol,“ obrátil se k němu pan Brouček, „jsi-li takový Čech, nemáš asi tam v Žatci mezi kovanými Němci ustláno na růžích?“
„Co pleteš — v Žatci kovaní Němci!?“ žasl Vacek. „Ó, by všude po Čechách byli takoví upřímní Čechové jako Žatečtí! Nejsem z města, než z dědiny za Žatcem, ale ještě daleko za námi jest všecko české. Jen pohleď na můj klobouk,“ doložil s úsměvem, „a vzpomeň na staré, žertovné přísloví: Poznáš Pehmiše v slaměném klobúce!“ (Čech, 1950, s. 80)
Použité zdroje
Čech, Svatopluk a Miloslav Novotný. Výlet pana Broučka do XV. století. Praha: SNDK, 1950, s. 80, s. 135. Dostupné také z: http://www.digitalniknihovn[…]11a2-11e8-8485-5ef3fc9ae867
Flaška z Pardubic, Smil (?): [Sbírka přísloví připisovaná Smilu Flaškovi z Pardubic], dostupné online z URL: https://vokabular.ujc.cas.cz/[…]/44v
Kott, František Štěpán. Česko-německý slovník zvláště grammaticko-fraseologický, V Praze: František Šimáček, 1880, s. 521. Dostupné také z: https://kramerius-dnnt.nkp.[…]1658-4f9e-8fe8-f51b9b5d0599
Nábělková, Mira, Šimková, Mária (eds.), VARIA X: Zborník materiálov z X. kolokvia mladých jazykovedcov (Modra-Piesok 22.-24. 11. 2000), Bratislava,
Slovenská jazykovedná spoločnosť pri SAV, 2003. Dostupné online z URL:
https://www.juls.savba.sk/ediela/varia/10/Varia10.pdf
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
03.11.2021 15:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu