význam a vznik příjmení Ruzha
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o vysvětlení významu a vzniku příjmení Ruzha, ve kterém století vzniklo a co znamená? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Ruzha/ - ová se nám přímo nepodařilo dohledat, ovšem našli jsme příjmení Růzha, které by mohlo mít stejný základ a toto podle knihy "Naše příjmení" od Moldanové, D. vzniklo ze staročeského apelativa rózha = větev.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žili na konci roku 2014 v ČR 24 mužů s příjmením Ruzha (s věkovým průměrem 48 let) a 22 žen s příjmením Ruzhová (s věkovým průměrem 45 let). Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Použité zdroje
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.08.2015 08:00
Anonym píše:
Úterý 18.08.2015 09:22
Dobrý den, děkuji za minulé vysvětlení příjmení a chtěla jsem Vás opět poprosit o vznik a význam příjmení KRAMOSIL.. Děkuji Doubková
PSK - admin píše:
Úterý 18.08.2015 15:09
Dobrý den,
příjmení Kramosil pocházíl ze slovenského kramolit se = svářit se.
Zdroj :
D.Moldanová : Naše příjmení. Praha Agentura Pankrác 2004 Doporučené odkazy :
http://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=93688&typ=prijmeni
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Grim/hustota/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu