Význam a vznik příjmení
Text dotazu
Pro kroniku v Útušicích hledám význam a vznik příjmení Švantner a Kympergr.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel v žádné z příruček vysvětlující původ jmen, které máme k dispozici, se slova Švantner a Kympergr nenacházejí. Doporučujeme Vám proto obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR
www.ujc.cas.cz
Zdroje:
Knappová, Miloslava, 1936-
Příjmení v současné češtině : jazyková příručka / Miloslava
Knappová. -- 1. vyd. -- Liberec : AZ KORT, 1992 (Nové Město nad
Cidlinou : Agrodat). -- 185 s. : tab. ; 21 cm. -- ISBN
80-900008-9-4 (brož.)
Mates, Vladimír, 1933-
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších
příjmení / Vladimír Mates. -- Vyd. 2. -- Praha : Epocha, 2002. --
319 s. ; 21 cm. -- ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
Moldanová, Dobrava, 1936-
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá
fronta, 1983 (Mír 3). -- 289 s. ; 21 cm. -- (Malé encyklopedie ; Sv.
16). -- (Váz.) : 26 Kč
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem
Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky /
[zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český AV ČR
Libuše Kroupová ... et al. ; hlavní redakce Josef Filipec ... et
al.]. -- Vyd. 4. -- Praha : Academia, 2005. -- 647 s. ; 22 cm. --
ISBN 80-200-1347-4 (váz.)
Trávníček, František, 1888-1961
Slovník jazyka českého / František Trávníček. -- 4. vyd., ve Slovan.
nakl. 1. přeprac. a dopln. vyd. -- Praha : Slovanské nakladatelství,
1952 (Brno : ZMT 02). -- 15, 1801, [1] s. ; 8°
Malý staročeský slovník Bělič, Jaromír, 1914-1977; Kučera, Karel, 1947-; Kamiš, Adolf, 1915-1991; Křístek, Václav, 1918-1979 - SPN, Praha, 1979, (cze)
Kotík, Antonín: Naše příjmení. Praha,1897. (Pokud máte dobré softwarové vybavení svého pc, je možno do této knihy nahlédnout i po internetové síti
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=9046)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
10.07.2009 12:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu