význam a vznik příjmení
Text dotazu
chtěl bych znát význam a vznik příjmení PÁNEK
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pánek mohlo vzniknout jako zdrobnělina ke slovu pán, příjmení mohl získat člověk, který sloužil u šlechty, popřípadě si na pána hrál či o pánech často hovořil. Dále mohlo být příjmení odvozeno z osobních jmen jako Štěpán (Štěpánek). Pánkem byla nazývána i vada na koňské noze. Vyloučená není ani možnost, že jméno Pánek získal člověk, který žil v domě s vyobrazením Krista (nazývaný též Pán).
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 2333 mužů a 2476 žen s příjmením Pánek/Pánková.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.04.2009 16:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu