Význam a skloňování slova preciosa
Text dotazu
Dobrý den, setkala jsem se ve starší literatuře se slovem "preciosa", na Internetu se mi však nepodařilo dohledat přesný význam - respektive našla jsem pouze neozdrojovaný wikipedický článek, podle nějž jde o pomnožné podstatné jméno označující drahocenné předměty. Mohla bych poprosit o oveření této informace? A má dané slovo skutečně pouze tvary plurálu?
Odpověď
Dobrý den,
Preciosa je např. jméno jedné postavy v dramatické básni Španělský student.
Zdroj: Květy. Praha: Rudé právo, 10.1911, 33(10), s. 493. ISSN 0023-5849. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:2495c410-c42d-11ec-a6b9-5ef3fc9bb22f
nebo název české firmy se sídlem v Jablonci nad Nisou, vyrábějící bižuterii. Odtud by se mohlo jednat o význam  'drahocenné předměty'; použití tohoto označení je ale spíš v přeneseném významu.
precióza, preciosa [-óza] ž. 1. zast. drahocenný předmět, skvost, šperk, klenot 2. zřídka preciózka preciozita, preciosita [-józi-] ž. knižně dokonalost...
Čerpáno z: KLIMEŠ, Lumír. Slovník cizích slov. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985, s. 551. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:17e68ba0-a583-11e2-ada5-005056825209
Podobné:
preciozita, -y ž, knižně 1. dokonalost, zvl. v uměleckém slohu: francouzská p. 17. století století 2. řidčeji dokonalost v chování, jednání, projevech apod.; obyčejně přepjatá, strojená, precióznost, afektovanost
preciózka, -y ž(f< 1) 1. (pův. ve Francii 17. stol.) žena navštěvující salony, přepjatě dokonale, strojeně se chovající, libující si v duchaplné konverzaci strojená, afektovaná žena vůbec 2. (ve franc. liter. 17. století)- hrdinka preciózního díla n. žena pěstující preciózní literaturu preciózní příd. 1. přepjatě dokonalý, vybraný, afektovaný, strojený, nepřirozený, vyumělkovaný rozený, vyumělkovaný 2. (o souboru žánrů spjatých s liter. salony ve franc. literatuře 17. stol.) vyznačující se jazykovou přejemnělostí (až nepřirozenou); preciózně příst.; precióznost, -i ž kniž. preciozita
Čerpáno z: PETRÁČKOVÁ, Věra a Jiří KRAUS. Akademický slovník cizích slov. Praha: Academia, 1995. sv. 2, s. 613. ISBN 80-200-0497-1. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:c57db5db-1ff7-497f-992b-fcfc2a756e05
Co se týká dotazu na českou gramatiku, doporučujeme obrátit se na Ústav pro jazyk český AV ČR, Jazykovou poradnu https://ujc.avcr.cz/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2023 13:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu