Význam a původ slova praporec
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je význam a původ slova praporec. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
slovo praporec je slovanského původu. Dle Etymologického slovníku jazaka českého vzniklo toto slovo nejspíše od kořene per- létati ( např. parjú paríť ( rusky ) = vznášet se ve vzduchu ). Význam slova : praporec = vhodně upravený obdélníkový kus látky učitých barev ( symbol daného společenství ).
Slovo prapor, od něhož je slovo praporec odvozeno, má dále ještě významy:
vojenská jednotka o několika rotách, rozšířená část ptačího pera.
Zdroje:
MACHEK, V., Etymologický slovník jazyka českého. 3.vyd. Praha: Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1 HOLUB, J.; LYER,S.,Stručný etymolofický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem ke slovům kulturním a cizím. 2.vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0 Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 2.vyd. Praha : Academia. 1994. ISBN 80-200-0493-9
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2007 09:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu