Význam a původ slov
Text dotazu
Dobrý den,
dělám projekt do školy, jak prarodiče rozumí svým vnukům a nejsem si jistá vznikem, definicí a odkud vlastně některá slova pochází. Mohli byste mi pomoci?
Jsou to slova:
wifi, pofel, chálky, být spálenej, být vyjetej, felák, ubalit(ve smyslu cigaretu), vohulit to, kalit, fake
Mockrát děkuji za vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
mottem by mohla být myšlenka Karla Čapka. "Děláme něco velkolepě starého a historického, když mluvíme česky."
(Z knihy: DOLEŽAL, Antonín. (Ne) pikantní jazykověda naturalia non sunt turpia neboli přirozené není nemravné. Praha: Grada Publishing, 1996.
Některá slova nebo slovní spojení jsou běžná v mluvě mladší generace nebo určitého okruhu lidí již delší dobu, jiná se tam teprve zabydlují. Téměř všechny významy slov, které vás zajímají, spadají do slangu; ať už je to slang studentský, vězeňský aj. Vámi uvedená slova jsme v etymologických slovnících nenašli.
Níže uvádíme významy termínů, jejich vznik se nám ale dohledat nepodařilo.
Wi-Fi (nebo také Wi-fi, WiFi, Wifi, wi-fi, wifi) je v informatice označení pro několik standardů IEEE 802.11 popisujících bezdrátovou komunikaci v počítačových sítích. Samotný název WiFi vytvořilo Wireless Ethernet Compatibility Aliance. Tato technologie využívá tak zvaného „bezlicenčního frekvenčního pásma“, proto je ideální pro budování levné, ale výkonné sítě bez nutnosti pokládky kabelů. Název původně neměl znamenat nic, ale časem se z něj stala slovní hříčka wireless fidelity (bezdrátová věrnost) analogicky k Hi-Fi (high fidelity – vysoká věrnost).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi
Pofel - nenašli jsme v žádném nám dostupném zdroji
Chálky - jídlo, dnes běžné ve vězeň., ale i brněnské mluvě
Být spálenej - silně opilý nebo zdrogovaný
Být vyjetej - vyjet - vyvolat s někým spor či hádku, vynadat někomu nebo snažit se někoho získat, po někom vyjet (např. intimního partnera)
Felák - šikovatel, hanlivě - podpraporčík
Ubalit (ve smyslu cigaretu) - ručně vyrobit cigaretu, dnes častěji marihuanovou, jointa
Vohulit to - ohulit - zesílit zvuk, pustit hodně nahlas nebo přidat plyn, vytočit motor na plné obrátky
Kalit - pít alkohol, opíjet se nebo jet autem vysokou rychlostí nebo otrávit nebo stonat - tyto dva významy uvádí již A.J.Puchmajer v r. 1821; z indoevropského kořene kal, jenž je nejasného původu - etymologie
Fake -fákati cacare [špiniti]  - celý se pofákal (pokakal)
Zdroj:
Slovník nespisovné češtiny argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost historie a původ slov. Praha: Maxdorf, 2006.
OBRÁTIL, Karel Jaroslav. Velký slovník sprostých slov. Praha: Lege artis, 1999.
Doporučujeme obrátit se i na Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/; je možné, že se tam někdo z odborníků specializuje na vznik určitého slangu, argotu apod.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.11.2016 16:44
Charlie píše:
Pondělí 23.01.2017 16:29
Felák není podpraporčík ale člověk který je v klidu a ničím se nestresuje - pochází to z anglického slova fellow stejného významu. Z toho potom vychází sloveso felit a podstatné jméno pofel - prostě relax, takovéto příjemné nicnedělání.
Stejně tak fake znamená falešný a je to anglické slovo.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 26.01.2017 16:40
Dobrý den,
děkujeme za doplnění odpovědi.
Slovníky, které používáme, uvádějí pouze uvedený výklad, tedy šikovatele.
Pokud můžete, budeme moc rádi za doplnění zdroje, ve kterém je možné nalézt i tento výklad.
Děkujeme.
Typek píše:
Neděle 26.03.2017 19:54
Zdravim, Charlie ma uplnou pravdu + být Spálený znamená být intoxikovany THC (konopím), ne alkoholem. Být vyjetej/sjetý=intoxikace nějakou drogou)
nikola píše:
Pátek 27.12.2019 21:13
máme to úplně špatně
PSK - admin píše:
Čtvrtek 02.01.2020 08:26
Dobrý den, můžeme Vás prosím v tomto případě požádat o zdroje, které výše uvedený výklad vyvracejí? Děkujeme. Pří výkladu vycházíme z dostupných tištěných (a doplňkově též online dostupných) zdrojů.
S pozdravem PSK
Kristina Stehnova píše:
Pátek 14.02.2020 11:50
Dobrý den, poradí mi někdo jaký je původ slova mazec? Zjistila jsem, že ve francouzštině říkají mazette.
Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 19.02.2020 14:47
Dobrý den,
slovo mazec bylo odvozeno ze základu maz (mazati, mazanice, mazec ) s významem bitka, rvačka (bíti, udeřiti).
Původ slov s kořenem -maz_ vysvětluje Etymologický slovník následovně:
"Sloveso je všeslovanské, všude i odvozeniny. Psl. mažo mazati původu málo jasného. Příbuzné je řecké μάσσω μάττω hnísti, tlačiti, mazati (např. je άναμάσσω namazati, pomazati, t. obličej krví); aor. pas. μαϒήναυ svědčí jasně o g. Tedy mazati je od mag-, je to iterativum s náležitým zdloužením v kořeni: *mäg-ä-tei. Primární sloveso není u Slovanů zachováno."
Zdroj: MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010. s. [1a]. ISBN 978-80-7422-048-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:1d98db80-df89-11e7-adb0-005056825209
Vysvětlení významu slova mazecmůžete nalézt zde:
https://psjc.ujc.cas.cz/sea[…]change=no&not_initial=1
Další použité zdroje:
HAVRÁNEK, Bohuslav a Ústav pro jazyk český (Československá akademie věd). Slovník spisovného jazyka českého. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1960-1966. s. 1192. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:290910c0-9592-11e2-bc29-005056825209
PSK - admin píše:
Středa 03.11.2021 14:19
Přidaný komentář uživatele:
Obávám se, že najít zdroje bude obtížné, je to tzv. urban dictionary, živý jazyk typu argotu, který je ale v tomto případě velmi novodobý. Slova odvozená od fellow se dle mé zkušenosti užívají asi deset, patnáct let a jen určitou skupinou. Před patnácti lety byla slyšet jen mezi mládeží. Charlie má nicméně pravdu a očividně nelze hledat živoucí a moderní slang v patnáct, respektive dvaadvacet let starém slovníku. Každých pár let se slang mění. K poznámce Týpka, vše je samozřejmě taky tipťop, jen bych dodala, že sjetej člověk je jednoznačně momentálně pod vlivem drog, ale vyjetej často znamená spíš někoho, kdo je vlivem pravidelné konzumace drog dlouho- či krátkodobě mimo. Sjetej (drogy jakékoli) / spálenej (jen marihuanou)/ vyndanej (může být i alkohol, spíše kombinace MJ a chlastu) / vymocněnej (sjetej, ale hodně).
Mourek Josef píše:
Neděle 19.06.2022 13:47
Vysvětlení slova pofel je zde: https://cestina20.cz/slovnik/pofel/ – zábava s přáteli.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu