Význam a původ příjmení Šally
Text dotazu
Dobrý den.
Pátrám po původu našeho příjmení Šally.
Bohužel již nemám předky, kterých bych se mohla zeptat. Nejstarší dokument a nejrelevantnější dokument, rodný list mého dědečka z matčiny strany uvádí toto jméno v této podobě. Babička používala jméno přechýlené -ová. Rodné listy předků mého děda se již nedochovaly, ale údajně se má jednat o český přepis buď německého či italského příjmení.
Mohu vás poprosit o součinnost v mém pátrání.
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Šally se nevyskytuje v žádné publikaci, v nichž pátráme po původu nebo významu všech příjmení.
Pokud se má dle Vašich informací jednat o český přepis z německého nebo italského příjmení, pak předpokládáme možnou shodu s německým příjmením Schally. Jedná se o příjmení, které se dodnes vyskytuje a užívá v Německu i Rakousku. Přehled viz: https://forebears.io/de/surnames/schally.
Příjmení Schally je odvozeno ze slova schal, schalles = zvuk, zpěv, smích, jásot, bujnost (patří mezi příjmení, která vznikla podle smyslových vjemů) viz: BENEŠ, Josef a Marie NOVÁKOVÁ. Německá příjmení u Čechů. 1998. sv. 1, s. 294.
Další bližší informace nám dostupné zdroje neuvádějí. V případě, že máte dědečkův rodný list, můžete se obrátit na archiv, který se vyskytuje nejblíže k místu jeho narození či bydliště. Zde by Vám mohli s pátráním pomoci více. Nebo si můžete nechat vyhotovit rodokmen na zakázku (genealogické služby), kde se pro rozbor používají rodné listy předků (často stačí vždy rodný list rodiče a prarodiče a případně se doptávají na doprovodné informace, aby jej při bádání správně identifikovali).
Díky tomu se můžete dopátrat až k národnosti Vašich předků a dle toho se dostat až k původní formě příjmení Šally. Nakonec by také mohla pomoci matriční kniha, kde je Váš dědeček a tudíž i jeho rodiče zaznamenáni.
Použité zdroje
https://forebears.io/de/surnames/schally
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/%C5%A0ally/
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962, s. 107.
BENEŠ, Josef a Marie NOVÁKOVÁ. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. sv. 1. ISBN 80-7044-212-3.
https://www.hledanipredku.cz/kde-hledat-sve-predky-online/
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.08.2023 16:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu