Význam a původ příjmení Persun
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl význam a původ příjmení Persun (dříve i varianta Persůn nebo Person). Nositelé tohoto příjmení žili a dodnes žijí na Vizovicku. Původně se předpokládal švédský původ příjmení po skončení třicetileté války, příjmení Persun však figuruje mezi nejstaršími rody ve Vizovicích podle urbáře z roku 1585.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
přímo varianta příjmení Persun/Persůn/Person není uvedena v žádné publikaci o původu příjmení, které máme k dispozici.
Nejbližší podobná příjmení byla nalezena:
* Peršín - ze slovesa pršet, ve východních Čechách se používalo vkladné -e-. Další význam příjmení je uváděn jako "člověk s velkými pihami, na Moravě též používaná podoba Peršán.
* Peršl - z německého nářečního apelativa (tj. slovo obecného významu) Perschla z Bürschlein = chlapeček
Pro přesný výklad příjmení Persun můžete kontaktovat Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html), některé její služby jsou však placené.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, doporučujeme Vám stránky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
Použité zdroje
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.03.2016 10:20
Vendula Personová píše:
Středa 15.05.2019 18:35
Dobrý den, moc by mě zajímalo, čeho se tazatel dopátral. Naše rodina totiž pochází ze Zádveřic a vycházeli jsme z uvedeného předpokladu rovněž.
PSK - admin píše:
Pátek 17.05.2019 13:21
Dobrý den,
oslovili jsme tazatele a má zájem s Vámi výsledky bádání porovnat. E-mailem Vám odešleme kontakt na něj.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu