Význam a původ příjmení Pacík
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mě význam a původ příjmení Pacík.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení  Pacík/ Pacíková pochází z osobního jména Pacián. Bohužel se nám ale nepodařil vyhledat význam tohoto jména. Se svým dotazem se také ještě můžete zkusit obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk Český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna, kde by Vám mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2011 žilo, dle serveru www.kdejsme.cz,  v České republice 349 osob s příjmením Pacík/ Pacíková. Z toho 172 mužů a 177 žen. Nejčastěji pak ve Valašských Kloboucích, Praze, Znojmě či Kladně.
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Projité zdroje:
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přeprac. a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? Encyklopedie křestních jmen. 2. vyd. Praha : Libri, 2001. ISBN 80-7277-038-1.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.04.2012 16:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu