Význam a původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den, rád bych vám poslal prosbu zdali by bylo možné, pokud by to šlo, zjistit původ příjmení Pakhoffer
Děkuji za jakoukoliv odpově´d
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pakhoffer není bohužel v našich publikacích o českých příjmeních vysvětleno. Pravděpodobně ovšem vzniklo spojením dvou slov. První část - tedy PAK, vznikla zkrácením staročeského osobního jména Pakoslav (paký = silný), popřípadě mohla být odvozena přímo od slova pak, tedy silný. Druhá část příjmení - tedy HOFFER, pochází z němčiny a znamená podruh, nájemce. (v knize "Naše příjmení" viz přijmení Pak a příjmení Hoffer).
Ke konci roku 2016 žili v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru „Naše jména“ pouze tři muži tři ženy s příjmením Pakhoffer/Pakhofferová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.) *  Naše jména: www.nasejmena.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.01.2018 22:15
Jana Pešková píše:
Čtvrtek 15.03.2018 18:10
Dobrý den ,je možné zjistit původ mého rodného příjmení Alligerová?Četnost výskytu znám.
Děkuji : Mikulov na Moravě
PSK - admin píše:
Pátek 16.03.2018 14:44
Dobrý den,
příjmení Alliger (Alligerová) je cizího původu a nemáme zdroje, ve kterých bychom původ příjmení našli. Ve světě existuje velké množství podobných příjmení, podobně se píší, snad i vyslovují, ale přesně to vaše tam není - http://forebears.io/surnames .
Tento zdroj k celosvětovému výskytu příjmení alespoň naznačuje region původu a navíc ukazuje i příjmení v podobném znění.
Asi jste si sama zjistila, že nositelem vašeho příjmení byl herec, viz níže:
Amand Alliger
Narozený 13. srpna 1904 v Pardubicích, v Čechách, v Rakousku-Maďarsku [nyní v České republice]
Zemřel 28. listopadu 1990 v Záhřebu, Chorvatsku, Jugoslávii [nyní Chorvatsko]
Oldřiška píše:
Pondělí 03.07.2023 09:31
Dobrý den
Prosím původ jména Kudrásvili,Kudrášvilli v rodině psáno obojím a jeho četnost v ČR.
Děkuji mnohokrát.
PSK - admin píše:
Pondělí 10.07.2023 09:21
Dobrý den,
v příručkách o původu českých příjmení jsme nalezli pouze příjmení částečně podobná Vámi hledanému: např. Kudra, vzniklé od slova kudrna; Kudr, Kudera s původem v hornoněmeckém Kuderer = obchodník se lnem nebo Kuder z něm. Kuder = koudel, dolnoněmecky = divoká kočka, kuna.
Dle samotné podoby příjmení Kudrásvili odhadujeme jeho původ v gruzínštině; jména zakončená v českém přepisu „švili“ se totiž vyskytují právě v Gruzii. „Švili“ znamená v gruzínštině „syn“, pravděpodobně se tak jedná o obdobný proces tvoření jmen jako např. v severských jazycích. Přepisem jednotlivých písmen z latinky do gruzínského písma jsme došli k překladu slova „kudr“ = umět.
Příjmení Kudrásvili nosí v ČR celkem 5 osob, a to v oblasti Kolína a Poděbrad. Podobu Kudrášvili databáze neevidují. Dle mezinárodní databáze příjmení Forebears.com se toto příjmení vyskytuje pouze v ČR.
Zdroje:
BENEŠ, Josef a Marie NOVÁKOVÁ. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. sv. 1, s. 266. ISBN 80-7044-212-3.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení, Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 98.
https://forebears.io/surnames/kudr%C3%A1svili
https://www.prijmeni.cz/sea[…]p?name=Kudr%E1svili&t=0
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kudr%C3%A1svili/hustota/
https://cs.wikipedia.org/[…]/Gruz%C3%ADnsk%C3%A1_p%C3%ADsma
https://translate.google.co[…]0%E1%83%90&op=translate
Dan Klas píše:
Sobota 04.11.2023 16:03
Dobrý den,
Velice rád bych se váz zeptal na původ a význam příjmení Weisz. Jedná se o jednoho kolegu. Předem mnohokrát děkuji. S pozdravem a přáním pěkného dne.
PSK - admin píše:
Pondělí 06.11.2023 15:48
Dobrý den,
příjmení Weisz, Weiss patří mezi jména německého původu označující vlastnosti i barvu pleti, weiss = bílý nebo weise = moudrý.
Zdroj: Moldanová, Dobrava. Naše příjmení.Praha : Agentura Pankrác, 2019. ISBN 978-80-86781-40-2
Beneš, Josef. Německá příjmení Čechů 1. Ústí nad Labem : Universita J.A.Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3
Kateřina píše:
Úterý 05.12.2023 11:30
Dobrý den, mohla bych se zeptat na význam, původ příjmení Gargalik? Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 05.12.2023 12:30
Dobrý den,
příjmení Gargalík je odvozeno od moravského apelativa (obecného jména) gargula = karkule. Na Hané = plátěný čepec. Lidé s tímto příjmením se podle Forebears vyskytují jen v České republice a (nejvíce) na Slovensku.
Zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 54. ISBN 978-80-86781-14-3.
https://forebears.io/surnames/gargal%C3%ADk
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu