význam a původ příjmení
Text dotazu
Prosím, zda byste mohli zjistit význam a původ příjmení Kurdiovský či Kordiovský. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kurdiovský, Kordiovský bohužel není uvedeno v žádné nám dostupné publikaci o českých a německých příjmeních. Předpokládáme však, že příjmení bylo odvozeno, stejně jako příjmení Korda, Kordina, ze slova kord = druh sečné a bodné zbraně (popřípadě též výraz pro provaz) či od slova kordina =  velký nůž na štípání třísek. Vyloučen není též původ v osobním jméně Kornel.  Přípona -ský vyjadřuje povětšinou příslušnost k nějakému místu (obec, kraj, statek apod.). Mohlo se tedy jednat též o člověka, který žil na statku Kurdově či Kordově.
Ke konci roku 2014 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména"  42 mužů a 54 žen s příjmením Kurdiovský/ Kurdiovská a 34 mužů a 32 žen s příjmením Kordiovský/Kordiovská. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Použité zdroje
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.10.2015 08:00
lucie píše:
Úterý 17.05.2022 19:01
zajímalo by mě co znamená příjmení Kudr nebo Kudrová, jelikož jsem to nemohla nikde najít tak doufám že mi pomůžete jo a Kudrna není to stejné jak Kudr děkuji za snahu o zjištění
PSK - admin píše:
Středa 18.05.2022 14:12
Dobrý den,
jazykové příručky o příjmení Kudr uvádějí následující.
„Pro ty, kdo by se třeba podivovali, že mezi jména příbuzná Kudrnům řadím i ta bez -n, musím dodat, že právě ta jsou ještě staršího původu. Kudr- ( a tedy Kudra a další) je bližší staroslověnštině (jazyku, jímž jsou psány nejstarší slovanské památky) a jejímu pojmu kuderav pro „kadeřavý“, než pozdější výrazy Kudrn- (Kudrna...).“
Zdroj: MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení, II. díl, jména na 251.-501.místě: Adam - Žižka. Praha: Epocha, 2003. s. 177. ISBN 80-86328-30-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:6263b930-e164-11e5-a3e0-005056827e51
„Kudra - A kudra = kudrna; Kudr, Kudrač, Kudrák, Kudráš, Kudrle, Kudrlička, Kudrovský, Kudrys“
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 98. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:ac5fb890-4016-11e4-bc3a-005056827e51
Příjmení Kudr je tedy příbuzné velké řadě příjmení, Antonín Kotík uvádí mimo jiné také například Kuda, Kuděj, Kondr, Koudr, Pundr, Kudrle, Kadrnoška a mnohá další, celý výčet můžete nalézt zde: KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. s. 47. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:c20f4522-9771-478b-8631-103834912f9a.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu