Význam a původ příjmení
Text dotazu
Nikde nemohu najít původ a význam příjmení Čunát. Dalo by se to u vás nějakým způsobem zjistit?
Odpověď
Dobrý den, bohužel, ve zdrojích, které máme v Knihovně města Plzně k dispozici, jsme toto příjmení nenašli. Prohledali jsme i naše databáze a pátrali po internetu. Doporučujeme proto využít jiných možností, např. další literatury:
1.Kotík, Antonín: Naše příjmení. Praha,1897. (Pokud máte dobré softwarové vybavení svého pc, je možno do této knihy nahlédnout i po internetové síti
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=9046)http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=index, oddělení onomastiky http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=onomati.
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
29.04.2009 09:52
Ludmila píše:
Středa 06.06.2018 22:04
Dobrý den, ráda bych zjistila jaký je význam příjmení Valčuha, je to příjmení slovenského původu. Je možné to někde vyhledat?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 07.06.2018 14:21
Dobrý den,
příjmení Valčuha je opravdu slovenský. Jeho původ již v minulosti vysvětlovali v pořadu Českého rozhlasu ,,Česky a hezky: o původu příjmení."
http://www.rozhlas.cz/[…]/huna--1791864
Redaktoři použili příručku Milana Majtána Naše priezviská.
Dle Majtána je příjmení Valčuha odvozeninou od osobního jména Valentin, domácky Valko. přípona - uha je rozšířena zejména v Karpatech.
V české republice žije v současnosti necelých 60 osob s tímto jménem, především na Moravě.
Použité zdroje:
MAJTÁN, Milan. Naše priezviská. 1. vyd. Bratislava: Veda, 2014.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Val%C4%8Duha/hustota/
http://www.rozhlas.cz/[…]/huna--1791864
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu