vývoj železnice
Text dotazu
Sháním zdroje s informacemi o historickém vývoji
bulharských, chorvatských, maďarských, rumunských a srbských železnic.
Odpověď
Dobrý den,
literaturu Vám doporučujeme vyhledávat v bázi NKC Národní knihovny ČR, http://www.nkp.cz , záložka Katalogy a databáze, klíčová slova např. železnice, historie, železniční doprava Evropa, lokomotivy,aj.:
1)Železnice - regiony - Evropa. -- [Praha] : České dráhy, c2004. -- 154 s.  ISBN 80-239-3481-3 , Signatury: * 54 D 152033 * III 186291
2)Antonický, Stanislav.Evropské železnice Praha : Nadas, 1977 (Brno : Tisk 51). 579 s. Signatury: * 54 F 032268 * 54 F 032543 * 54 F 032544 * II 078318 * SF II 016734
3)Jelen, Jiří. Světové železnice. 1, Evropa. Praha : Nadas, 1987 (Brno : Tisk 2). -- 359 s. Signatury: * 54 F 042594/1 * 54 F 043500/[Díl]1 * II 094348 * SF II 044028
4)Česká Lípa - Střelnice - Kursk : putování ve stopách železných drah východní Evropy / [napsal a ilustroval] Zdeněk Šindlauer. Praha : Pavel Malkus, dopravní vydavatelství, 2007. 217 s.  ISBN 978-80-87047-03-3 (váz.), ISBN 80-87047-03-6 (chyb.),Signatury: * 54 H 270189 * II 147663
5)Železniční muzea a zajímavosti. [sestavil Karel Beneš]. [Praha : České dráhy, 2006?]. 30 s. ISBN 80-85104-13-X ,Signatury: * 54 D 144657 * III 178974
6)Železnice : historie a současnost. / [z francouzského originálu ... přeložila Marie Kloučková]. Čestlice : Rebo pro Klub čtenářů, 2009. -- 463 s.  ISBN 978-80-255-0287-7, Signatury: * 54 H 300817 * II 159655
7)Tanel, Franco.-Železnice : od parních lokomotiv k vysokorychlostním vlakům / [text Franco Tanel ; z anglického originálu ... přeložil Jan M. Heller]. -- Vyd. 1.. -- [Praha] : Slovart, 2008. -- 319 s.  ISBN 978-80-7209-945-0 , Signatury: * 54 A 003849 * 54 A 003907 * IV 004786.
Ve vyhledaných publikacích v bibliografickém soupisu literatury zpravidla naléznete další informační prameny.
Knihy je možné si vypůjčit na základě průkazu čtenáře NK ČR, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Pro_uzivatele_a_navstevniky&submenu2=16 .
Další z možností vyhledávání informací jsou plné texty článků z denního tisku do r. 2004 v bázi ANL. Jsou v elektronické podobě přístupné z počítačů NK ČR, např.:
-Č.záznamu: 000629020]
Cestující o rychlíky v polovině minulého století příliš zájem neměli : historie železnic / Pavel Schreier. -- il. In: ZN Zemské noviny. -- Praha. -- ISSN 1210-7492. -- Roč. 10, č. 282 (20001205), s. 10.
-[Č.záznamu: 001008612]
Železnice a zabezpečovací zařízení I. - pohled do historie. 1. / Vladimír Novák AŽD Praha, s.r.o. In: Automa. -- Praha. -- ISSN 1210-9592. -- roč. 12, č. 8-9 (200609), s. 76-77.
Články, které nejsou dostupné v plných textech, je možné dohledat přímo v periodikách dle citací uváděných v bázi ANL.
Doporučené internetové odkazy :
http://trainsweb.wz.cz/historie.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelezni%C4%8Dn%C3%AD_koridor
Doporučené instituce :
Národní technické muzeum, http://www.ntm.cz/cs/.
Pro vyhledání další literatury můžete využít i katalogy jednotlivých národních knihoven zmíněných zemí, odkazy na tyto katalogy naleznete na http://search.theeuropeanlibrary.org/portal/en/libraries.html .
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.07.2011 12:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu