vývoj uspořádání pokrmů na talíři
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal, zdali byste mohli
jednoduše zformulovat vývoj uspořádání pokrmů na talíři v české kuchyni.
Vím, že existovala jistá "ochranná zóna" při okraji talíře, některé
potraviny nesměly být na talířy, resp. nesměly být míchány atd atd. Případně
zdali můžete odkázat na nějakou literaturu.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel jsme nenašli žádné informace o tom, jak se vyvíjelo uspořádání jídel na talíři, i když jsme prošli velké množství literatury. Knihy se zabývají téměř výhradně stolováním, (úprava stolu, počet příborů, skleniček, talířů,...) a chování u stolu, servírování apod. Maximálně jsme našli zmínky o tom, který druh nádobí použít na salát, na kompot, na jakých talířcích servírovat dezert, jaká sklenička na pivo...
Je ale jisté, že nynější trend je jiný, než byl v letech našich prababiček.
Podle zkušeností víme, že kombinace jídel, které by dříve byly nemyslitelné, jsou nyní vyhledávané, míchají se chuti slané, ostré, sladké a na talířích se v těch "lepších" restauracích vytváří malá umělecká díla v podobě předkrmů, dezertů i hlavních chodů.
Není ale v našich možnostech, všechny knihy, které pojednávají o kuchařském umění, projít. Je možné, že některé publikace obsahují kapitolu nebo jen odstavec o problematice, která Vás zajímá, ale my jsme na ni při hledání vhodných informací nenarazili.
Můžeme Vám doporučit k podrobnějšímu prostudování např.: na prvním místě velmi zajímavou knihu GUTHOVÁ, Anna a GUTH, Jiří. Stolničení. Nauka o úpravě stolu i tabulí a o všem, co stolování se týká a dílem s ním i souvisí. Část 1. Praha: Hejda a Tuček, [1918]. Signatura NK ČR 54 K 68978
FIBINGER, Alfred, LUKA, Antonín. Stolničení. Pro II. ročník odborných učilišť a učňovských škol. Učební obor: číšník. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1959.
ŠROUBEK, Karel. Jak se vaří u Šroubka? Praha: Pragma, 2008.
WINTER, Zikmund. Kuchyně a stůl našich předků. Praha: F. Bačkovský, 1892. Signatura NK ČR 54 G 1928
LINHART, Antonín, T. Gastronomické záhady aneb pohledy do historie kuchařského umění. Praha: Public History, 1995.
Hledání informací k problematice, která Vás zajímá, vyžaduje podrobnější pročítání různých zdrojů. Je možné, že ještě časem na něco narazíme, zatím je ale naše odpověď pouze takto.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.08.2011 12:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu