Vývoj státní správy v okrese Prostějov v letech 1848-1960
Text dotazu
Dobry den,
chtěla bych se zeptat, kde jsou nejlépe dohledatelné informace a správě a orgánech města Prostějov v letech 1848-1960?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den
ucelený přehled k danému tématu by měly přinášet články:
* Němcová, Romana. Správní vývoj okresu Prostějov od roku 1850 do současnosti. Němcová, Romana. In: Ročenka prostějovského archivu. 2000. Prostějov : Státní okresní archiv v Prostějově, 2001 s. 32-45.
* Vyskočil, Aleš. Státní správa a samospráva na přelomu 19. a 20. století a v prvních desetiletích 20. století na příkladu města Prostějova. Vyskočil, Aleš. In: Občanské elity a obecní samospráva 1848-1948 / Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2006 s. 212-218.
* Marek, Pavel . K zápasu o správu Prostějova před sto lety. Pavel Marek. In: Vlastivědný věstník moravský Brno : Muzejní a vlastivědná společnost v Brně 44, č. 4 (1992), s. 499-501.
Předpokládáme, že informace o správních orgánech Prostějova naleznete též v knihách o historii města (např.):
* AUGUSTIN, Josef et al. Sto let prostějovské radnice. Vyd. 1. Prostějov: Statutární město Prostějov, 2014. 399 s. ISBN 978-80-260-5487-0. (kapitola  Z dějin prostějovské samosprávy od roku 1914 do současnosti)
* GRŮZOVÁ, Ludmila et al. Prostějov: dějiny města. Vyd. 1. Prostějov: Město Prostějov, 1999-2000. 2 sv. ISBN 80-238-6241-3.
* GRŮZOVÁ, Ludmila. Prostějov v proměnách staletí. 1. vyd. V Prostějově: Městský úřad, 1994. 161 s. ISBN 80-900106-4-4.
* KARNÝ, Léon. Drobné poznámky k dějinám Prostějova. Vyd. 1. Prostějov: Státní okresní archiv, 1999. 63 s. Historia Prostannensis; sv. 1. ISBN 80-238-5102-0.
Archivní materiály:
Archiv města Prostějov: http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/VysledkyHLEDANI.aspx?stranka=3&id=22710301013#22710301013 ; http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/VysledkyHLEDANI.aspx?stranka=16&id=2271030101255#2271030101255
Vývoj veřejné správy obecně:
* SCHELLE, Karel. Vývoj české veřejné správy. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2008. 431 s. Právo. ISBN 978-80-87071-92-2.
* LACINA, Karel. Vývoj veřejné správy českého státu. Kunovice: Evropský polytechnický institut, 2005. 90 s. ISBN 80-7314-069-1.
* SCHELLE, Karel. Vývoj veřejné správy v letech 1848-1990. Vyd. 2. Praha: Eurolex Bohemia, 2005. 430 s. ISBN 80-86861-66-X.
K dohledání další literatury k tématu můžete použít  Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc  a Jednotnou informační bránu: http://www.jib.cz.  Články lze dohledat prostřednictvím výběrové databáze ANL : http://www.jib.cz. Využít též můžete online databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze  a Historického ústavu AV ČR: http://biblio.hiu.cas.cz/ .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2017 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu