Vývoj národního vědomí na Moravě a ve Slezsku
Text dotazu
Na portálu www.morava.nu v rámci prosazování ideje
moravské národnosti uvádějí, že do 60.let 19.století se na Moravě téměř
nikdo nehlásil k české národnosti. Lze toto tvrzení nějak ověřit (či
vyvrátit)? V té souvislosti mě zajímá vývoj národního vědomí na Moravě
všeobecně, jestli lze nalézt údaje, k jakým národnostem se obyvatelé v
různých dobách hlásili. Obdobné údaje uvítám v případě Slezska.
Předem děkuji za informace.
Odpověď
Dobry den,
v knize Moravane nebo Cesi? je mimo jine uvedeno, ze 60.leta 19.stoleti byla klicova ve vyvoji narodniho vedomi na Morave, nebot behem nich doslo k zasadnimu priklonu ceske Moravy k ceskemu narodnimu vedomi.
* REPA, Milan. Moravane nebo Cesi? : vyvoj ceskeho narodniho vedomi na Morave v 19. stoleti. Brno : Doplnek, 2001. 221 s. ISBN 80-7239-084-8.
Krome vyse uvedene publikace je vyvoj narodniho vedomi na Morave popsan velmi podrobne v nasledujicich pracech:
* Morava a ceske narodni vedomi od stredoveku po dnesek. Brno : Matice moravska, 2001. 234 s. ISBN 80-86488-01-2.
* MEZNIK, Jaroslav. Dejiny narodu ceskeho v Morave : narys vyvoje narodniho vedomi na Morave do poloviny 19.stoleti. Cesky casopis historicky. 1990, roc. 88, c. 1-2, s. 34-62.
* MALIR, Jiri. Morava na predelu : k formovani narodniho vedomi na Morava v letech 1848-1871. Casopis Matice moravske. 1990, roc. 59, c. 2, s. 345-363.
Soucasti textu jsou odkazy na dalsi odborne prace.
* PERNES, Jiri. Pod moravskou orlici aneb dejiny moravanstvi. Brno :
Barrister & Principal, 1996. 285 s. ISBN 80-85947-12-9.
soucasny stav
* PROKOP, Radim. Identita moravske a slezske narodnosti v podminkach Ceske republiky se nepotvrdila. In Otazky narodni identity - determinanty a subjektivni vnimani v podminkach soucasne multietnicke spolecnosti. Opava :
Slezsky ustav Slezskeho zemskeho muzea v Opave ; Praha : Dokumentacni a informacni stredisko Rady Evropy pri Evropskem informacnim stredisku UK v Praze, 2001, s. 182-193. ISBN 80-86224-27-9.
obecneji
* KORALKA, Jiri. Cesi v habsburske rici a v Evrope 1815-1914. Praha : Argo, 1996. 354 s. ISBN 80-7203-022-1.
* SEKERA, Vaclav. Nejstarsi data o narodnosti v nasich zemich. Demografie.
1981, roc. 23,c. 3, s. 193-206.
* MACEK, Josef. Jagellonsky vek v ceskych zemich (1471-1526). 4, Venkovsky lid. Narodnostni otazka. Praha : Academia, 1999. s. 169-215. ISBN 80-200-0699-0.
Bohuzel se nam nepodarilo nalezt podrobnejsi informace o narodnostnim vyvoji ve Slezsku, nize uvedene publikace obsahuji spise udaje z 20. stoleti. V tomto pripade bychom Vam doporucili obratit se na specializovana pracoviste, napr. Ustav pro regionalni studia Ostravske univerzity
(http://urs.osu.cz/index.php?kategorie=199) nebo Historicke pracovistge Slezskeho zemskeho muzea (http://www.szmo.cz/).
Slezsko
* MAZUR, Arnost. Narodnostni vyvoj na uzemi CSSR se zvlastnim zamerenim na Slezsko a ostravskou prumyslovou oblast : vyberova bibliografie. Sv. 1.
Ostrava : Profil, 1969. s. 119-285.
* PERICH, Leopold. Slezsko : prehled narodnostniho vyvoje. Praha : Vysehrad, 1945. 170 s.
* SIWEK, Tadeusz; KANOK, Jaromir. Vedomi slezske narodni identity v mentalni mape. Ostrava : Ostravska univerzita, Filozoficka fakulta, 2000. 97 s. ISBN 80-7042-576-8.
* SIWEK, Tadeusz. Cesko-polska etnicka hranice. Ostrava : Ostravska univerzita, Filozoficka fakulta, 1996. 94 s. ISBN 80-7042-457-2.
* GROBELNY, Andelin. Slezsko v obdobi narodnich taboru v letech 1868-1871.
Ostrava : Krajske nakladatelstvi v Ostrave, 1962. 245 s.
- okrajove
* Encyklopedie Slezska. Ostrava : Ostravska univerzita, 2000. s. 97-98. ISBN 80-7042-561-X.
- slovnikove heslo
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.07.2008 09:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu