Vývoj ministerstev 1945 - 1989
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak se měnily názvy ministerstev od roku 1945 do roku 1989? Nebo kde je to přehledně dohledatelné?
Děkuji Vám za Vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
od roku 1945-1989 skutečně vzniklo a zaniklo mnoho ministerstev, která dnes už v České republice nemáme. Často docházelo k jejich přejmenování či slučování. Přehled všech vlád a ministerstev naleznete na oficiální stránce Vlády České republiky pod tímto odkazem: https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/historie-minulych-vlad/prehled-vlad-cr/1945-1960-csr/zdenek-fierlinger-1/prehled-ministru-24683/
Jednotlivé vlády (a jejich ministerstva) jsou zde řazeny podle období účinkování a podle jmen jejich předsedů.
Informace o organizaci státní správy v letech 1945-1992 dohledáte také na stránkách Národního archivu: http://www.nacr.cz/sua/fondy/1611b.htm
Změny názvů resortů, informace o jejich zřízení či zánicích (včetně citací z vyhlášek o nabytí účinnosti nařízení) jsou rozepsány na tomto webu. Za jeho důvěryhodnost ale neručíme: http://forum.valka.cz/topic/view/81055/Ministerstva-1945-1990
Poměrně přehledný seznam vlád Československa včetně grafického znázornění naleznete také na wikipedii:https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_vl%C3%A1d_%C4%8Ceskoslovenska#Pra.C5.BEsk.C3.A9_jaro
doporučená literatura k tématu:
ČECHUROVÁ, Jana a KUKLÍK, Jan. Z historie Úřadu vlády České republiky 1918-1992. Vyd. 1. Praha: Úřad vlády České republiky, 2006. 106 s. ISBN 80-86734-62-5.
Pokud budete chtít dohledat informace o konkrétním ministerstvu či o kratším časovém úseku, ozvěte se nám. Rádi Vám přehled pošleme.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.05.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu